Departamentul R&D al Intel Labs se concentrează pe conştientizarea contextului, pentru a schimba modul în care interacţionăm cu tehnologia
Ultima zi a Intel Developer Forum din San Francisco s-a concentrat asupra viitorului tehnologiei şi asupra unor elemente vizionare, care anticipează zonele unde se va ajunge în viitoarele decenii. În discursul său, Justin Rattner, Chief Technology Officer & Senior Fellow, Intel Corporation, a descris felul în care conştientizarea contextului va modifica fundamental natura interacţiunii noastre cu dispozitivele informaţionale şi serviciile pe care le oferă.
Activităţile de computing care ţin cont de context sunt diferite de tipurile simple de aplicaţii bazate pe senzori cu care avem de-a face astăzi. Prin inferenţe sofisticate, bazate pe o combinaţie de date oferit de senzori ‘hard’ – cum ar fi locul unde se află utilizatorul şi condiţiile din mediul înconjurător – precum şi date oferite de senzori ‘soft’, cum ar fi calendarul personal al utilizatorului, reţeaua de socializare şi preferinţele sale anterioare, dispozitivele conştiente de context vor anticipa nevoile utilizatorului, îl vor consilia şi îndruma pe parcursul zilei, devenind mai degrabă un fel de asistent personal decât un computer tradiţional.
Asistent Personal de Vacanţă: Asistentul Personal de Vacanţă este un prototip de dispozitiv mobil de acces la Internet, care foloseşte mai multe surse-context, cum ar fi preferinţe de călătorie, activităţi anterioare, locaţie curentă şi informaţii de calendar personal al utilizatorului, pentru a oferi în timp real recomandări de călătorie celor aflaţi în vacanţă. Prototipul demonstrat este rezultatul unui parteneriat cu agenţia de turism Fodor, parteneriat în cadrul căruia Intel a apelat la 25 turişti care, vizitând New York City, au folosit câte un Asistent Personal de Vacanţă (PVA). Acest PVA poate chiar să genereze, la cererea utilizatorului, un blog de călătorie cu fotografii şi materiale video adnotate, care să prezinte locurile vizitate în timpul călătoriei respective.
Detectarea ţinutei utilizatorului: Peste o treime din adulţii cu vârste de peste 65 ani cad pe strada în fiecare an, în Statele Unite. Căzăturile reprezintă cea mai comună cauză pentru accidentări non-fatale şi internări în spital pentru tratament. Prin intermediul Centrului de Cercetări Tehnologice pentru Viaţă Independentă, Intel studiază modul în care senzorii wireless ataşaţi de haine, pe picioarele utilizatorilor, ar putea estima probabilitatea unei căzături serioase. Această predicţie se bazează pe prelucrarea datelor oferite de senzorii de mişcare, care analizează modul în care îşi mişcă utilizatorul picioarele, forţa cu care apasă călcâiul în mers şi modul în care se mişcă muşchii. Aceste aspecte ar putea ajuta persoanele în vârstă, în viaţa de zi cu zi – de pildă, prevăzând o cădere înainte să se producă sau chemând ajutoare în eventualitatea în care totuşi persoana respectivă cade.
Telecomandă inteligentă pentru TV: Cercetătorii Intel au dezvoltat un prototip de telecomandă care poate detecta cine ţine respectivul dispozitiv în mână, în funcţie de cum e ţinută şi mişcată telecomanda sau cum sunt apăsate butoanele. Telecomanda poate astfel să îi deosebească membrii familiei şi să adapteze programele TV, recomandările şi playlist-urile, în funcţie de nevoile unui anumit utilizator. În acest fel, experienţa Smart TV devine mai personală şi mai intuitivă.
Detectarea gândurilor umane: Intel colaborează cu Universitatea Carnegie Mellon pentru tehnologia învăţării maşinii, care îşi propune să decodifice date preluate direct din creierul uman. Pe baza acestor promiţătoare cercetări, în viitor computerele ar putea avea capacitatea de a ne decodifica gândurile, permiţând utilizatorilor să controleze şi să direcţioneze computere, roboţi şi alte dispozitive prin simpla folosire a gândurilor.
Îmbunătăţirea experienţei de utilizator prin context: Conceperea unor experienţe de utilizator deosebite necesită cunoaşterea şi înţelegerea aprofundată a comportamentului şi preferinţelor consumatorului. Un element cheie pentru introducerea unor dispozitive şi tehnologii de succes, care să ţină cont de context, este designul axat pe utilizator. Genevieve Bell, Intel Fellow & Director of Interaction and Experience Research în cadrul Intel Labs, a împărtăşit celor prezenţi ideile sale asupra modului în care studiile şi cercetările extensive ar trebui să fie realizate înainte de a pune la dispoziţia utilizatorului o experienţă bazată pe context, pentru a primi garanţia că aceasta va fi bine primită de utilizator.
Background conex: Noul Laborator Intel de Cercetare în Domeniul Interacţiunii şi Experienţei: În luna iunie Intel a înfiinţat un nou laborator de cercetare şi dezvoltare denumit IXR (Interactions and Experiences Research). Noul laborator este condus de Bell, iar eforturile echipei sale se axează pe câteva întrebări esenţiale: ce le place oamenilor la platformele şi dispozitivele pe care deja le au ? Ce putem facem pentru ca toate elementele care le plac să fie îmbunătăţite ? Ce tehnologii va trebui să reinventăm ? IXR se axează pe cercetări pe toate platformele actuale ale Intel, luându-le în considerare şi pe cele emergente. Există patru piloni centrali care susţin agenda laboratorului:
· Cercetări în domeniul ştiinţelor sociale se bazează pe centrul de excelenţă al Intel în domeniul cercetării etnografice; include şi specialişti în interacţiunea om-computer, adoptând o perspectivă globală. Va continua să deruleze muncă pe teren şi alte forme de cercetare, în întreaga lume, axându-se pe ce se întâmplă în viaţa oamenilor în viaţa de zi cu zi.
· Design – se bazează pe experienţa Intel în design de interacţiune, tehnologii legate de factorii umani şi evaluarea experienţei utilizatorului. Se axează pe crearea unor experienţe fascinante.
· Cercetări tehnologice – Domeniul de excelenţă principal al Intel, axat pe viziune, tehnologii de recunoaştere facială şi date de vizualizare.
· Future casting – un element recent introdus în activităţile Intel – o modalitate diferită de a gândi viitorul. Se bazează pe succesele Intel în domeniul cercetării etnografice, dar şi pe performanţele sale tehnologice atât de rezistente în timp.
Construirea unor experienţe “conştiente de context” presupune să fim atenţi la detalii din viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, urmărind locuri şi modalităţi care sunt semnificative pentru vieţile noastre.
Mai multe informaţii despre discursurile principale ţinute în cadrul Intel Developer Forum, dar şi despre viitoarea familie de procesoare Intel® Core™ a doua generaţie sunt disponibile pe www.intel.com/newsroom/idf.
Despre Intel
Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.
Intel şi logo-ul Intel sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări.
* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea altor părţi