Intel sărbătoreşte 40 de ani de revoluţie digitală

        CUMPARATI

 

Ÿ  Acest an marchează cea de-a 40-a aniversare a Intel® 4004, primul microprocesor comercial din lume;

Ÿ  Microprocesorul este motorul revoluţiei digitale care a schimbat radical societatea în ultimele decade, răspândind accesul la informaţii;

Ÿ  Inovaţia microprocesoarelor şi tehnologiilor asemănătoare alimentează următoarea eră de experienţe de computing, când dispozitivele vor deveni conştiente de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi vor fi mai mult un asistent personal decât un computer tradiţional.

SANTA CLARA, California, 15 noiembrie 2011 – În această zi, acum 40 de ani, Intel Corporation a lansat primul microprocesor comercialIntel® 4004 – ceea ce a dus la începerea revoluţiei digitale. În timp ce majoritatea oamenilor nu au văzut niciodată un procesor, dispozitivele care le conţin sunt atât de  prezente în viaţa de zi cu zi a utilizatorilor, că au ajuns practic indispensabile.

Microprocesoarele sunt “creierele” din interiorul computerelor, serverelor, telefoanelor, maşinilor, camerelor video, frigiderelor, radiourilor, televizoarelor şi altor dispozitive. Răspândirea microprocesoarelor se datorează în mare parte respectării de către Intel a Legii lui Moore, o prognoză a ritmului de dezvoltare a tehnologiei de siliciu potrivit căreia la fiecare doi ani numărul tranzistorilor dintr-un microprocesor se va dubla, în timp ce performanţa şi funcţionalitatea acestuia vor creşte, iar preţul va scădea. Legea lui Moore a devenit modelul de business al industriei de microprocesoare în urmă cu mai bine de 40 de ani.

De pildă, prin comparaţie cu Intel 4004, cea de-a doua generaţie a gamei de procesoare Intel® Core™ este de 350,000 de ori mai performantă şi fiecare tranzistor utilizează de 5,000 de ori mai puţină energie. În acelaşi timp, preţul unui tranzistor a scăzut de 50,000 de ori.

Viitoarele microprocesoare dezvoltate de Intel pe tehnologia pe 22nm vor fi integrate în sisteme din 2012 şi vor oferi mai multă performanţă din punct de vedere al consumului de energie ca urmare a tranzistorilor 3-D Tri-Gate, care folosesc o altă structură. Aceşti noi tranzistori grăbesc paşii către noua eră a Legii lui Moore şi fac posibile noi inovaţii pentru o serie largă de dispozitive.

În timp ce privim la cât de multe s-au schimbat de la lansarea primul microprocesor, este uimitor să ne gândim la viitor şi la cum va evolua revoluţia digitală într-un ritm rapid în timp ce tehnologia microprocesoarelor continuă să se dezvolte.

“Invențiile numeroase din următorii 40 de ani vor egala sau întrece toate inovațiile care au avut loc în ultimii 10,000 de ani”, a declarat Justin Rattner, Intel Chief Technology Officer.

            Asemenea avansuri tehnologice din domeniul microprocesoarelor pregătesc drumul către o eră în care sistemele de computing vor fi conştiente de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi vor anticipa nevoile oamenilor. Această capabilitate va schimba fundamental modul în care oamenii vor interacţiona cu device-urile şi serviciile pe care acestea le vor oferi. Viitoarele device-uri conştiente de lucrurile din jurul lor, care variază de la PC-uri la smartphone-uri, de la automobile la televizoare, vor putea să sfătuiască oamenii şi să îi ghideze de-a lungul zilei mai degrabă ca un asistent personal decât ca un computer tradiţional.

Reflecţii şi predicţii: Impactul microprocesorului

Pentru a sărbători 40 de ani de la lansarea microprocesorului şi pentru a privi înainte la următorii 40 de ani, Intel a compilat fotografii, interviuri video, opinii şi un număr semnificativ de infografice şi alte materiale despre Intel şi executivii industriei, analişti şi ingineri. Pentru a urmări aceste materiale, vizitaţi http://newsroom.intel.com/docs/DOC-2383.

Despre Intel

Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.