Desktop-uri si notebook-uri: Intel Trecut si Prezent: 25 lucruri pe care este posibil sa nu le stiti
CUMPARATI |
Intel ramane in mintea multor persoane sinonim cu termeni cum ar fi "microprocesor" si "inovatie". Prezenta in mod constant in reclamele TV, reclama adesea marcat cu distinctivul refren "dum-da-DUM", a facut din companie, una dintre cele cateva companii de tehnologie pe care americanii de rand pot sa le numeasca usor. In cele cateva decade de existenta, Intel a dezvoltat arhitectura de calcul marcand totul de la jocurile si aparatele electronice industriale pana la calculatorul de pe birou. Desi multa lume cunoaste termenii "Pentium" si "Intel Inside", ei poate nu realizeaza ca inovatiile pe care le-a adus compania se extind dincolo de procesoarele incluse in calculatoare si laptopuri. In perioada recenta, cercetatorii Intel sau concentrat pe orice de la casele wireless si mult mai eficientul "cloud computing" pana la roboti servitori. Tablet PS si piata de mobile sunt de asemena repere sigure in viziunea companiei, si incearca sa influenteze trendul in aceste domenii. Urmatoarele puncte detaliaza 25 de lucruri despre istoria Intel si activitatile curente:
- Originile Intel: Bob Noyce si Gordon Moore au inceput propria firma de electronice in 1968. Dupa ce au incorporat firma lor ca NM Electronics, ei au cumparat numele "Intel" de la Intelco, un lant hotelier.
- 4004 – Primul microprocesor Intel , 4004, a fost lansat in 1971. Conform Intel, el continea 2,300 tranzistori. Astazi, un procesor poate avea mai mult de 1 miliard de tranzistori.
- Legea lui Moore – Legea lui Moore, care prezice ca numarul de tranzistori de pe un chip se va dubla aproximativ la fiecare 24 de luni, a fost postulata de co-fondatorul Intel, Gordon Moore.
- Reteta chip-ului – Producerea unui chip Intel poate avea mai mult de 300 de pasi, depinzand de design.
- Omiprezentul 8080 – Microprocesoarele Intel 8080, cu 4500 tranzistori, au fost introduse in 1974 si au fost integrate in orice, de la jocuri pana la sisteme industriale.
- Intel Inside – Intel a lansat campania sa de marketing pentru brand "Intel Inside" in 1991.
- Puterea Pentium – Procesorul Intel Pentium a fost lansat in piata in 1993. Avea 3.1 milioane tranzistori si 2 memorii cache 8K pe chip. Intr-un an, chip-urile Intel au fost in aproximativ 85% din calculatoarele desktop.
- Pentium din nou, din nou – Sase ani mai tarziu, in 1990, Intel a lansat procesoarele Intel Pentium III si Pentium III Xeon. In 2000, compania a scos pe piata procesorul Pentium 4, cu 42 milioane de tranzistori.
- Hyper-Threading – In 2002 Intel a introdus tehnologia Hyper-Threading, ceea ce a marit performanta multitasking a chip-ului.
- Apple Inside – In 2005, Apple a facut public planul sau de a incepe tranzitia calculatoarelor Mac pe platforma bazata pe chip-urile Intel. Sistemul de operare Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" sustine doar arhitectura Intel.
- Securitate – In august 2010, Intel a semnat o intelegere pentru a achizitiona compania IT pentru solutii de securitate McAfee pentru o suma in jur de $7.68 miliarde. Directorii Intel au sugerat ca afacerea ar putea sa le permita sa integreze mai multe functii de securitate in produsele lor, dar analistii s-au intrebat daca afacerea a fost ceva potrivit.
- Oak Trail – Procesorul Intel "Oak Trail" cu consum redus de energie, care ar fi trebuit lansat in 2011, va oferi un impuls intens Intel in piata de tablet PC.
- Slabiciunile Pentium – In 1994, un profesor de matematica de la Lynchburg Collegea descoperit o eroare in coprocesorul numeric al chip-ului Pentium (floating point unit). Initial Intel a spus ca este o problema minora, dar in ciuda faptului, a avut o impunere de $475 milioane inainte de taxe pentru a inlocui procesoarele.
- Piata mobilelor – Intel acorda mai multa atentie pietei de mobile, asa cum s-a evidentiat prin cautarile sale si achizitia din 2010 a Infineon's Wireless Solutions. Compania Infineon furnizeaza platforme pentru telefoanele mobile catre fabricantii de telefoane.
- Intel in criza economica – In fata unei economii globale in criza si insotita de o scadere in achizitii de PC, CEO Paul Otellini a disponibilizat 10.500 de angajati intre 2006 si 2008. Aceasta reprezinta echivalentul a 10% din angajatii companiei.
- Monitorizarea sanatatii – Intel si General Electric au investit $250 miliopane in cinci ani pentru a se uni intr-un parteneriat pentru dezvoltarea unor tehnologii IT pentru sanatate, incluzand ghidul Intel de monitorizarea a sanatatii pacientului.
- APPS – In timpul CES 2010, Intel a fost primul care a anuntat lansarea AppCenter, un magazin online pentru aplicatii personalizate care pot rula pe netbook-uri.
- Investitii in US – Intel investeste $7 miliarde in acest moment pentru a construi si actualiza utilitatile de fabricatie US, cu intentia de a spori productia pentru generatiile urmatoare de procesoare.
- Cluster Computing – Intel ruleaza un program intern pilot proiectat sa demonstreze cum statiile de lucru grupate pot furniza afacerii cu un nivel de putere de calcul mai mare decat ar putea sa furnizeze in mod normal. Aceste HPC – "clusters" vor distribui aceste afaceri de la necesitatile accesarii unui centru de date local.
- Robot Butler (robotul servitor) – Laboratoarele Intel sunt implicate in multe proiecte de cercetare, incluzand HERB, sau Human Exploring Robot Butler care ar trebui teoretic sa serveasca in casa.
- Proiectul Zoni – Laboratoarele Intel de asemenea lucreaza la "Project Zoni", un software proiectat penru a face mediile "cloud" mult mai eficiente.
- Proiectul Fawn – Cercetatorii Intel cerceteaza daca serverele bazate pe chip-ul Atom cu consum redus de energie pot sustine un centru de date mai eficient decat un server traditional.
- Connected Home – Eforturile cercetarii Intel sau concentrat de asemenea pe incorporarea unei retele de dispozitive wireless intr-o casa, oferind proprietarului control asupra oricarui lucru de la temperatura la dispozitive.
- Sandy Bridge – Directorii Intel s-au mandrit cu "Sandy Bridge", procesorul pe 32 nanometrii care reprezinta generatia urmatoare pentru arhitectura nucleului. "Sandy Bridge" se lauda cu securitate imbunatatita si Turbo Boost si isi va face aparitia in sisteme la inceputul lui 2011.
- Atom – Generatia urmatoare Intel a procesoarelor Atom cu consum redus de energie pentru calculatoare ultraportabile si netbook-uri va fi lansata pe la mijocul anului 2011.