AMD anunţă procesorul Opteron cu şase nuclee ‘Istanbul’

Procesorul Istanbul de 45 nm are şase nuclee, faţă de cele patru nuclee ale procesorului Shanghai, şi 5 MB de cache de nivelul 3. Noul procesor este adaptat pentru o placă de bază tip soclu F, pentru a asigura posibilitatea de upgrade cu uşurinţă pentru sistemele cu soclu F, fără a fi nevoie de schimbarea unor componente importante sau de efectuarea unui upgrade / a unei modificări de software. Istanbul acceptă memorie RAM DDR2 şi poate fi utilizat în configuraţii cu 2, 4 şi 8 procesoare.

Procesoarele Istanbul oferă o creştere semnificativă a performanţelor faţă de Shanghai, la aceeaşi frecvenţă. De exemplu, la testele de referinţă în flux, sistemul Shanghai configurat cu 16 nuclee a produs un debit de ordinul a 25000 MB/s, în timp ce configuraţia Istanbul cu 24 de nuclee a produs aproximativ 42000 MB/s. Această creştere a performanţelor este pusă pe seama unei arhitecturi interne optimizate a procesorului Istanbul.

AMD pregăteşte în prezent alinierea completă a procesoarelor cu şase nuclee Opteron pe baza Istanbul, inclusiv versiunile de top cu consum redus de energie şi versiunile standard cu performanţe ridicate, în cadrul limitelor de putere şi temperatură Opteron obişnuite.

Comenzile pentru procesorul cu şase nuclee Opteron Istanbul vor fi primite din a doua jumătate a anului curent, prin Bursa B2B Asbis din zona Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Opteron Shanghai este disponibil imediat.
 

                  Cumpara AMD online cu ajutorul ASBIS B2B