Cu ocazia lansării "AI Everywhere" de la New York, Intel a prezentat procesoarele Intel® Xeon® din generația a 5-a și procesoarele Intel® Core™ Ultra, care deschid era PC-urilor cu inteligență artificială și permit alimentarea încărcărilor de lucru cu inteligență artificială în centrele de date, în cloud și la periferie.

Intel anunță lansarea unor produse puternice de ultimă generație

Cu ocazia lansării “AI Everywhere” de la New York, Intel a prezentat procesoarele Intel® Xeon® din generația a 5-a și procesoarele Intel® Core™ Ultra, care deschid era PC-urilor cu inteligență artificială și permit alimentarea încărcărilor de lucru cu inteligență artificială în centrele de date, în cloud și la periferie.

“Inovația în materie de inteligență artificială este pregătită să crească impactul economiei digitale până la o treime din produsul intern brut global¹”, a declarat Pat Gelsinger, CEO al Intel. “Intel dezvoltă tehnologiile și soluțiile care le permit clienților să integreze fără probleme și să ruleze eficient AI în toate aplicațiile lor – în cloud și, din ce în ce mai mult, la nivel local, la PC și edge, acolo unde sunt generate și utilizate datele.”

Intel Core Ultra alimentează computerul AI și aplicațiile noi

Intel Core Ultra reprezintă cea mai mare schimbare arhitecturală a companiei din ultimii 40 de ani și lansează generația de PC-uri cu inteligență artificială cu inovații pe toate fronturile: procesare CPU, grafică, putere, durată de viață a bateriei și noi caracteristici AI profunde. PC-ul AI reprezintă cea mai mare transformare a experienței PC-ului din ultimii 20 de ani, de când laptopurile Intel® Centrino® se conectează la Wi-Fi de oriunde.

Intel Core Ultra dispune de primul accelerator AI pe cip al clientului Intel – unitatea de procesare neurală, sau NPU – pentru a permite un nou nivel de accelerare AI eficientă din punct de vedere energetic, cu o eficiență energetică de 2,5 ori mai bună decât generația anterioară². GPU-ul său de clasă mondială și CPU-ul său de vârf sunt, de asemenea, fiecare dintre ele capabile să accelereze soluțiile AI.

Noul Xeon aduce o inteligență artificială mai puternică în centrul de date, cloud, rețea și periferie

Familia de procesoare Intel Xeon din generația a 5-a, de asemenea prezentată astăzi, aduce un salt semnificativ în ceea ce privește performanța și eficiența5: în comparație cu generația anterioară de Xeon, aceste procesoare oferă un câștig mediu de performanță de 21%6 pentru performanța generală de calcul și permit o performanță medie per watt cu 36% mai mare într-o gamă de sarcini de lucru ale clienților7. Clienții care urmează un ciclu tipic de reînnoire de cinci ani și care trec de la generații chiar mai vechi își pot reduce costul total de achiziție cu până la 77%8.

Xeon este singurul procesor pentru centrele de date de masă cu accelerare AI integrată, noul Xeon de generația a 5-a oferind o inferență și o reglare fină cu până la 42% mai mare pentru modele de până la 20 de miliarde de parametri9. Este, de asemenea, singurul procesor cu un set consistent și în continuă îmbunătățire de rezultate de referință MLPerf în materie de instruire și inferență.

Accelerare și soluții AI oriunde dezvoltatorii au nevoie de ele

Atât Intel Core Ultra, cât și Intel Core Xeon de generația a 5-a își vor face loc acolo unde nu vă așteptați. Imaginați-vă un restaurant care vă ghidează în alegerea meniului în funcție de buget și de nevoile dumneavoastră alimentare; o unitate de producție care detectează la sursă problemele de calitate și siguranță; un ecograf care vede ceea ce ochiul uman ar putea să nu vadă; o rețea electrică care gestionează energia electrică cu o precizie incredibilă.