Cel mai avansat procesor x86 din lume

AMD a lansat procesorul Quad-Core AMD Opteron(tm), cel mai avansat procesor x86 proiectat şi fabricat vreodată, precum şi primul procesor x86 quad-core nativ. Proiectate de la bun început pentru cele mai solicitante aplicaţii din centre de date, serverele cu procesoare Quad-Core AMD Opteron comercializate de fabricanţi OEM la nivel global şi de integratori de sisteme pot oferi capacităţi superioare clienţilor, într-o perioadă în care importanţa indicilor de performanţă pe watt a crescut dramatic. Procesoarele Quad-Core AMD Opteron cu revoluţionara arhitectură AMD  Direct Connect introduc inovaţii care merg mult mai departe decât integrarea a patru nuclee de procesare x86 pe o singură pastilă de siliciu.

Aspecte critice pentru cele mai dificile cerinţe de afaceri au constituit sursa de inspiraţie pentru inovaţiile din procesoarele Quad-Core AMD Opteron: consum redus de energie în paralel cu o creştere de 50% a performanţei în operaţiile de tip integer şi în virgulă mobilă, performanţă îmbunătăţită în aplicaţiile de virtualizare şi protecţia investiţiei prin intermediul unei abordări axate pe client, care permite tranziţia lipsită de incidente de la dual-core la quad-core, cu acelaşi consum de energie şi cu aceeaşi putere termică disipată, pentru a menţine cheltuielile cu infrastructura la un nivel scăzut.

‘Ziua de astăzi este una dintre marile pietre de hotar în istoria microprocesoarelor, întrucât AMD ridică din nou nivelul aşteptărilor legate de standardul de performanţă din acest domeniu”, a declarat Hector Ruiz, preşedinte şi director general AMD.  ‘Am avut o colaborare strânsă cu clienţii şi cu partenerii noştri, pentru a proiecta o nouă generaţie de soluţii de procesare, concretizate în procesorul Quad-Core AMD Opteron, procesor lansat astăzi – un câştigător la patru capitole: performanţă, consum redus de energie, virtualizare şi protecţia investiţiei. Toate reacţiile clienţilor au fost extrem de pozitive”. 

Livrările de sistemele bazate pe procesoarele Quad-Core AMD Opteron comercializate de fabricanţi OEM la nivel global şi de integratori de sisteme vor începe luna aceasta, urmând ca volumul livrărilor să crească până la sfârşitul anului. Procesoarele AMD Phenom(tm), care vor oferi multe dintre beneficiile acestei arhitecturi inovatoare de ultimă generaţie, sunt aşteptate pe piaţa desktop în decembrie. Parţial datorită folosirii celei mai stabile platforme server x86, mai mult de 50 de variante de sisteme având plăci de baze socket compatibile cu procesoarele Quad-Core AMD Opteron sunt deja oferite pe piaţă de fabricanţi OEM importanţi, iar toţi aceşti fabricanţi sprijină lansarea de astăzi.

‘În prezent, numărul de clienţi care aleg modele ProLiant pentru serverele lor blade cu procesoare AMD este mai mare decât numărul clienţilor care aleg soluţii de la orice alt producător, raportul fiind de cel puţin 2 la 1. HP oferă clienţilor un sortiment larg, bazat pe design inovator care vine în întâmpinarea cerinţelor clientului în zone precum consumul de energie, virtualizarea şi preţul”, a declarat Paul Miller, vicepreşedinte de marketing al diviziei de stocare pentru întreprinderi şi servere de la HP. ‘După lansarea de azi a procesoarelor Quad-Core AMD Opteron, îi vom putea ajuta pe clienţi să obţină noi nivele de eficienţă pentru infrastructura lor, lărgindu-ne familia de servere bazate pe procesoare AMD Opteron”.


‘Firma Sun este încântată de lansarea procesoarelor Quad-Core AMD Opteron. Încorporând principiile inovatoare de design de la Sun, care permit o scalabilitate ieşită din comun, cu un raport performanţă pe watt aflat printre cele mai competitive din întreaga industrie, noile noastre servere şi staţii de lucru bazate pe procesoarele Quad-Core AMD Opteron vor accelera evoluţia pozitivă de care Sun se bucură în segmentul x64”, a declarat John Fowler, vicepreşedinte executiv al Grupului Sisteme de la Sun Microsystems’. Având în vedere numărul mare de cereri acumulate pentru scalabilitate şi procesare nativă quad-core, Sun consideră că adoptarea  sistemelor bazate pe procesoarele Quad-Core AMD Opteron va fi rapidă şi generalizată. Aplaudăm AMD pentru încă un succes tehnologic şi suntem nerăbdători să contribuim la creşterea alianţei noastre”.


‘Dell şi AMD au un scop comun, acela de a oferi cele mai bune performanţe din întreaga industrie, cel mai bun indice de performanţă pe watt şi produsele cu designul care oferă cele mai importante economii de energie, pentru a-i ajuta pe clienţii noştri să se concentreze asupra viitorului afacerilor lor”, a declarat Brad Anderson, vicepreşedinte senior, Dell Product Group. ’Datorită capacităţii Dell de a oferi în mod constant avantajele tehnologiei AMD Dual Dynamic Power Management clienţii noştri pot obţine mai mult chiar astăzi şi au posibilitatea extinderii viitoare cu Dell PowerEdge 2970 şi Energy Smart 2970, echipate cu procesoare AMD.’


‘IBM a fost primul fabricant OEM la nivel global care a oferit suport pentru procesoarele Opteron, în 2003. În prezent, relaţia noastră are ca rezultat soluţii de procesare puternice şi cu consum redus de energie pentru afaceri” a declarat James Gargan, vicepreşedinte al sistemului de management al mărcii şi al diviziei de servere blade de la IBM.  ‘Sistemele noastre x86 înglobează inovaţiile IBM X-Architecture, precum Xcelerated Memory Technology, pentru a ajuta la optimizarea capacităţilor procesorului Quad-Core AMD Opteron şi a oferi performanţă maximă sistemului. Aşteptăm cu interes să lansăm pe piaţă produse noi, împreună cu AMD, pe parcursul acestui an, pentru a contribui la consolidarea poziţiei de lider mondial al vânzărilor de servere, pe care o deţine IBM”. 


Sistemele bazate pe procesoare Quad-Core AMD Opteron au fost anunţate azi şi de o serie de alţi fabricanţi, printre care se numără Appro, Egenera, Gateway, Rackable Systems, Supermicro şi Verari.


În plus, AMD oferă distribuitorilor o ocazie extraordinară de a putea oferi clienţilor lor soluţii bazate pe procesoarele Quad-Core AMD Opteron, la scurt timp după lansare. Programele AMD Validated Server sunt disponibile acum pentru distribuitori, oferind partenerilor de distribuţie ocazia de a lansa cât mai devreme soluţii pe piaţă.

AMD a introdus şi instrumentul de calcul al consumului mediu al procesorului (ACP), care reprezintă consumul de energie al procesorului, incluzând nucleele, controllerul de memorie integrat şi canalele HyperTransport(tm), în timpul rulării unui pachet de sarcini cu solicitare înaltă, tipice şi relevante pentru mediul comercial, care oferă o estimare mai exactă a consumului de energie la care se poate aştepta utilizatorul final. ACP este un instrument util pentru operatorii de centre de date care estimează bugetul pentru energie electrică, pentru a-şi dimensiona centrele de date. AMD va continua să ofere specificaţii privitoare la puterea termică disipată (TDP) designerilor de platforme, în fişele tehnice de consum de energie şi caracteristici termice ale
produselor sale.  AMD lansează astăzi procesoare Quad-Core AMD Opteron cu un ACP de 55 şi de 75 de waţi. Pentru designerii de sisteme, AMD va continua să ofere specificaţii TDP.

Noul standard de consum redus


Întrucât centrele de date din SUA se confruntă cu posibilitatea de a-şi dubla consumul de energie până în 2001, noile procesoare  Quad-Core AMD Opteron introduc pe piaţă arhitectura x86 cu cel mai scăzut consum de energie, susţinută de o serie de noi tehnologii pentru limitarea consumului, care include:

* AMD CoolCore(tm) Technology, care reduce consumul de energie prin oprirea zonelor nefolosite ale procesorului;
* Independent Dynamic Core Technology, o versiune îmbunătăţită a tehnologiei AMD PowerNow!(tm), care permite fiecărui nucleu să-şi modifice frecvenţa de tact în funcţie de necesarul de performanţă al aplicaţiei rulate; şi
* Dual Dynamic Power Management (DDPM), care alimentează independent cu energie nucleele şi controllerul de memorie, permiţând ca nucleele şi controllerul de memorie să funcţioneze la voltaje diferite, în funcţie de solicitare. Tehnologia DDPM este disponibilă în majoritatea platformelor Quad-Core AMD Opteron lansate astăzi.

‘Microsoft şi AMD cooperează pentru a introduce inovaţiile, performanţa şi consumul redus în centrele de date şi în mediile de dezvoltare”, a declarat Bill Laing, manager general al diviziei  Windows Server a Microsoft Corp. ’Prin tehnologia 64-bit multi-core, arhitectura Direct Connect şi virtualizarea încorporată, procesoarele AMD Opteron continuă să ofere clienţilor Microsoft Windows o platformă inovatoare. Privind în viitor, considerăm că Windows Server 2008, SQL Server 2008 şi Visual Studio 2008 rulând pe sisteme cu procesoare Quad-Core AMD Opteron vor oferi o platformă atractivă pentru dezvoltare şi implementare, care va sta la baza mediilor IT ale clienţilor” 

Performanţe Optime de Virtualizare


Centrele de date depind de software de virtualizare, un instrument esenţial pentru consolidarea încărcării serverelor, operarea mai sigură şi recuperarea după defecţiuni majore. Procesoarele Quad-Core AMD Opteron cu arhitectura Direct Connect excelează în medii virtualizate, datorită controllerului de memorie integrat, pentru o latenţă mai redusă a memoriei, şi tehnologiei Rapid Virtualization Indexing, o inovaţie AMD în tehnologia AMD Virtualization(tm), proiectată să reducă cheltuielile generale asociate cu virtualizarea software. Rapid Virtualization Indexing accelerează foarte mult funcţii care până în prezent erau efectuate în software, preluând şi rulând acele funcţii direct în procesor, pentru a oferi performanţe aproape în timp real în lucrul cu aplicaţiile.


Protejarea investiţiei


Procesoarele Quad-Core AMD Opteron păstrează compatibilitatea cu plăcile de bază socket şi puterile disipate ale procesoarelor  AMD Opteron de a doua generaţie, pentru a oferi o modalitate de actualizarea fără probleme a clienţilor. Strategia AMD common core permite clienţilor să facă îmbunătăţiri menţinând aceeaşi arhitectură AMD, pentru a reduce complexitatea administrării platformelor şi a creşte durata de lucru şi productivitatea centrelor de date.

Performanţă excepţională


Continuând tradiţia familiei de procesoare AMD Opteron, procesoarele Quad-Core AMD Opteron introduc o serie de tehnologii revoluţionare, care permit obţinerea de rezultate impresionante într-o serie de teste. La puteri disipate comparabile, procesoarele Quad-Core AMD Opteron înving concurenţa într-o serie de teste standard în industrie, inclusiv: SPECfp®_rate2006, SPEC®int_2006, SPECompM®2001Base, STREAM, Fluent şi LS-DYNA. Pentru mai multe detalii despre performanţa procesoarelor Quad-Core AMD Opteron, vă rugăm să vizitaţi http://www.amd.com/opteronperformance.

Vizitaţi AMD pe Internet


Pentru mai multe informaţii despre procesoarele Quad-Core AMD Opteron, inclusiv întrebări frecvente, instrumente de dezvoltare, seturi online cu materiale de presă şi alte informaţii generale, vă rugăm să vizitaţi http://multicore.amd.com. Preţurile procesoarelor Quad-Core AMD Opteron sunt disponibile la http://www.amd.com/pricing.