Opteron Quad-core pentru diferite servere

Advanced Micro Devices (AMD) a lansat procesorul său Opteron quad-core pentru diferite servere folosite de centre de date şi de firme din subcontinent. 

Proiectat şi fabricat pentru a oferi performanţe avansate, utilizare eficientă a energiei, virtualizare şi actualizare îmbunătăţite, noul procesor x86 realizat în proces de 65 nanometri (nm) va scădea costul total al deţinerii (TCO) pentru utilizatori. 

La o prezentare a noului produs, Michael O’Brien, director de marketing AMD, a declarat:

„Serverele bazate pe procesoare Opteron, livrate de fabricanţi OEM (original equipment manufacturer) la nivel global, şi de integratori de sisteme, au demonstrat un consum de energie cu până la 50% mai redus, performanţă îmbunătăţită în aplicaţii de virtualizare şi protejarea investiţiilor în momentul actualizării sistemelor prin trecerea de la dual-core la quad-core cu un consum similar de energie (waţi), pentru a reduce costurile infrastructurii IT”. 

Pentru firme medii şi mari, comercianţi software independenţi (ISV) şi firme de telecomunicaţii, compania intenţionează să lanseze versiunea desktop a procesorului Opteron înainte de jumătatea lunii decembrie.

Fabricanţii OEM şi integratorii de sisteme precum Dell, Hewlett Packard (HP), IBM şi Sun Microsystems au început livrările de servere cu procesoare Opteron către clienţii lor din întreaga lume.

‘Am colaborat cu partenerii şi cu clienţii pentru a proiecta o gamă de soluţii de calcul cu sisteme dotate cu procesoare Opteron bazate pe arhitectură de ultimă generaţie”, a declarat  O'Brien.

Împreună cu sistemele Opteron, compania a introdus instrumentul de calcul al consumului mediu al procesorului (ACP), pentru a măsura consumul de energie electrică al nucleelor, al controllerului de memorie integrat şi al canalelor hyper-transport.

Alok Ohrie, director AMD India, a constatat “ACP permite operatorilor de centre de date să estimeze bugetele pentru consumul de energie pentru a-şi dimensiona centrele de date. Vom oferi specificaţii pentru puterea termică disipată şi designerilor de platforme, în fişele noastre tehnice, ca practică standard pentru această industrie”.

Având în vedere că centrele de date din întreaga lume se confruntă cu perspectiva dublării consumului lor de energie electrică până în 2011, noile procesoare au scopul de a oferi performanţe îmbunătăţite, cu un consum mai mic de energie. 

Pentru piaţa internă, Ohrie a declarat că HCL şi Wipro au decis să folosească procesoare Opteron în serverele lor de ultimă generaţie şi să folosească o promovare agresivă pentru a actualiza serverele existente ale clienţilor lor, în aplicaţii precum bănci şi servicii financiare, firme de telecomunicaţii, centre de date, laboratoare de cercetare şi furnizori de utilităţi publice.