Intel şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au semnat un Protocol de colaborare pentru formarea a 60.000 de profesori
CUMPARATI |
Pe baza parteneriatului, Intel şi Ministerul Educaţiei vor implementa programul
Intel® Teach Advanced Online în sistemul educaţional din România
Intel şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) au semnat un Protocol de colaborare în domeniul formării continue a cadrelor didactice cu ajutorul tehnologiei. Documentul a fost semnat de către Daniel Petru Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi Thomas Osburg, Director Corporate Affairs Europe Intel, cu prilejul celei de a şaptea ediţii a Intel International Education Summit, desfăşurat în perioada 19-20 octombrie a.c., la Bucureşti. Evenimentul a reunit specialişti în educaţie, profesori, cercetători şi lideri de opinie internaţionali, cu obiectivul dezbaterii comune a modului în care tehnologia poate susţine dezvoltarea de sisteme educaţionale moderne.
Protocolul de colaborare dintre Intel şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prevede formarea online, în intervalul 2010-2013, a 60.000 de cadre didactice din învăţământul primar, gimnazial şi liceal din întreaga ţară, la următoarele discipline: design, dezvoltare şi evaluare a proiectelor didactice. Cursurile se vor desfăşura online pe platforma Intel® Teach Advanced Online, şi vor fi acreditate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Participarea cadrelor didactice este gratuită şi necondiţionată de materia predată la şcoală.
„Protocolul semnat cu compania Intel reprezintă un important pas înainte în formarea profesională continuă a cadrelor didactice. Îmbunătăţind metodele de predare ale profesorilor cu ajutorul tehnologiei, asigurăm, de fapt, un viitor mai bun elevilor, contribuim la dezvoltarea lor personală şi le mărim capacitatea de rezolvare a problemelor”, a declarat Daniel Petru Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Prin semnarea acestui document Intel reafirmă susţinerea dezvoltării unui proces educaţional modern în România. „Ceea ce stă la baza Protocolului cu Ministerul Educaţiei este mai mult decât un curs online pentru profesori, este o adevărată metodologie pentru folosirea instrumentelor ICT în educaţie. Intel facilitează accesul la o întreagă comunitate de dezvoltare profesională, care îşi propune să contribuie la formarea de cadre didactice competente şi inovatoare în România secolului al XXI-lea”, a spus, la rândul său, Thomas Osburg, Director Corporate Affairs Europe Intel, la semnarea protocolului.
Trainingul cadrelor didactice din România va începe imediat şi se va desfăşura în contextul unei platforme de networking socio-profesional, în cadrul căreia profesorii vor avea ocazia să împărtăşească idei şi resurse, să comunice cu alţi profesori din alte regiuni ale lumii şi să creeze resurse pentru clasă împreună.
Primul modul disponibil imediat în limba română este Intel® Teach Elements – Abordări Bazate pe Proiecte, pilotat deja cu succes pe 200 de profesori pe platforma iTeach.ro, sub îndrumarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Acest prim modul va fi urmat de alte cinci, care vor aborda toate aspectele predării şi învăţării în secolul al XXI-lea.
Din anul 2007, Intel, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, implementează la nivel naţional programul Intel® Teach. Acesta este un program de dezvoltare profesională adresat profesorilor, prin care cadrele didactice beneficiază de susţinere în integrarea resurselor şi instrumentelor tehnologice în cadrul orelor de curs, pentru a obţine un proces de instruire modern, concentrat asupra elevului.