Intel prezintă viitoarea generație Xeon cu arhitecturi robuste de performanță și eficiență

La evenimentul Hot Chips din acest an, Intel a oferit prima prezentare detaliată a gamei de produse Intel® Xeon® de generație următoare, construită pe o arhitectură de platformă nouă și inovatoare. Platforma Intel pentru servere de ultimă generație din 2024 va oferi performanțe puternice P-core pentru sarcini de lucru critice, inclusiv AI, și eficiență inovatoare E-core pentru a concura în cloud.

În cadrul Hot Chips, Intel a prezentat două sesiuni în care a dezvăluit specificațiile și caracteristicile tehnice ale arhitecturii și ofertelor platformei Xeon care vor fi lansate în 2024, precum și informații suplimentare despre viitoarele procesoare Intel® Xeon® din Platforma marchează o evoluție importantă pentru Intel Xeon prin introducerea unor procesoare cu o nouă arhitectură Efficient-core (E-core) alături de arhitectura sa bine stabilită Performance-core (P-core). Cu numele de cod Sierra Forest și, respectiv, Granite Rapids, aceste noi produse vor aduce simplitate și flexibilitate clienților, oferind o arhitectură hardware compatibilă și o stivă software partajată pentru a aborda sarcini de lucru critice, cum ar fi inteligența artificială. generația a 5-a, care vor fi lansate în cursul acestui an. O sesiune separată a subliniat noile capabilități legate de FPGA-urile Intel Agilex® 9 Direct RF-Series.

  • Noua platformă Intel Xeon utilizează sisteme pe cipuri (SoC) modulare pentru o scalabilitate și flexibilitate sporită, pentru a oferi o gamă de produse care să răspundă nevoilor crescânde de scalare, procesare și eficiență energetică pentru AI, cloud și întreprindere. De asemenea, arhitectura inovatoare îi ajută pe clienți să își maximizeze investiția prin oferirea a două procesoare diferite compatibile cu socket-urile pentru simplitate și interschimbabilitate pentru orice sarcină de lucru.
    • P-core și E-core sunt livrate cu proprietate intelectuală (IP), firmware și stivă software de sistem de operare comune..
    • Cele mai rapide DDR și noile DIMM-uri DIMM cu rang combinat multiplexat (MCR) de mare lățime de bandă.
    • Noua memorie Intel Flat Memory permite deplasarea datelor gestionată de hardware între memoriile DDR5 și CXL, făcând vizibilă capacitatea totală pentru software.
    • Suport CXL 2.0 pentru toate tipurile de dispozitive, cu compatibilitate retroactivă cu CXL 1.1.
    • I/O avansat cu până la 136 de benzi PCIe 5.0/CXL 2.0 și până la șase legături UPI.
  • Procesoarele Intel Xeon cu nuclee E (Sierra Forest) sunt îmbunătățite pentru a oferi calcul optimizat pentru densitate în cel mai eficient mod din punct de vedere energetic. Procesoarele Xeon cu E-cores asigură cea mai bună densitate de putere-performanță din clasa lor, oferind avantaje distincte pentru sarcinile de lucru cloud-native și hyperscale.
    • Densitate de rack de 2,5 ori mai bună și performanță per watt de 2,4 ori mai mare 1.
    • Suport pentru servere 1S și 2S, cu până la 144c per CPU și TDP de până la 200W.
    • Set de instrucțiuni moderne cu securitate robustă, virtualizare și AVX cu extensii AI.
    • Funcții RAS de bază pentru memoria de bază, cum ar fi verificarea mașinii, ECC pentru memoria cache de date, standard în toate procesoarele Xeon.
  • Procesoarele Intel Xeon cu nuclee P (Granite Rapids) sunt optimizate pentru a oferi cel mai mic cost total de proprietate (TCO) pentru sarcini de lucru sensibile la performanță cu nuclee înalte și sarcini de lucru de calcul de uz general. În prezent, Xeon permite o performanță AI mai bună decât orice alt CPU2. Astăzi, Xeon oferă performanțe AI mai bune decât orice alt CPU2, iar Granite Rapids va îmbunătăți și mai mult performanța AI. Acceleratoarele încorporate oferă un impuls suplimentar sarcinilor de lucru vizate pentru performanță și eficiență și mai mari.
    • Performanță de 2-3 ori mai bună pentru sarcinile de lucru mixte AI3.
    • Intel AMX îmbunătățit cu suport pentru noile instrucțiuni FP16.
    • Lățime de bandă de memorie mai mare, număr mai mare de nuclee, memorie cache pentru sarcini de lucru intensive de calcul.
    • Scalabilitate a socket-urilor de la un socket la opt socket-uri.
  • FPGA-urile Intel Agilex 9 Direct RF-Series cu convertoare de date integrate de 64 Gsps (giga-eșantioane pe secundă) și un nou proiect de referință pentru agilitate în bandă largă includ atât receptoare de bandă largă, cât și receptoare de bandă îngustă în același pachet multichip. Receptorul de bandă largă oferă o lățime de bandă RF de 32 GHz fără precedent pentru FPGA.
Leave a Comment