Noile procesoare mobile de la Intel vor reprezenta 50% din totalul livrărilor în Q2 2008

Intel va promova noile sale procesoare mobile pe 45nm (Penryn) şi platformele corespunzătoare lor pentru a atinge 50% din totalul transporturilor din semestrul 2 al anului 2008. Compania va lansa şi două noi chipset-uri Cantiga GS şi Cantiga GL, în semestrul 3 din 2008. Spre deosebire de Penryn care este un derivat al Core 2 Duo (Merom), Nehalem este proiectat special pentru 45nm. Nehalem isi are radacinile in arhitectura Core 2 Duo, dar Gelsinger afirma ca va fi urmata o noua directie odata cu acest nucleu: “vedem Nehalem ca prima microarhitectura cu adevarat scalabila dinamic” . Gelsinger afirma defat ca Nehalem nu este conceput doar pentru a permite pana la 8 core-uri pe un singur chip dar ca aceste core-uri sunt concepute pentru a fi combinate cu diferite dimensiuni de memorie cache si diferite instructiuni pentru a produce procesoare ce se preteaza anumitor segmente de piata. Cea mai importanta parte este insa faptul ca unele design-uri Negalem vor suporta un control de memorie si un procesor grafic integrat pe acelasi chip cu procesorul in sine.

Cativa jurnalisti au incercat sa obtina mai multe informatii de la Gelsinger despre ceea ce vroia sa spuna in legatura cu existenta unui GPU integrat pe chip alaturi de core-urile general-purpose CPU. Gelsinger a afirmat ca GPU-ul va fi “in socket” cu CPU-ul dar nu a dat mai multe detalii.

Referitor la controllerul de memorie acesta era de mult timp in planurile Intel. Intel afirma ca nu toate produsele Nehalm vor avea obligatoriu un controller de memorie integrat si ca vor modifica numarul de core-uri si componente on-die pentru a respecta anumite segmente de piata in functie de performanta-per-watt.

O alta noutate este ca Nehalem va aduce inapoi multithreding-ul simultan. Gelsinger afirma ca nucleele Nehalem vor suporta pana la doua threaduri si ca implementarea lor va fi “asemanatoare cu Hyperthreading-ul”. Momentan nu exista mai multe detalii insa Gelsinger a spus ca anumite implementari Nehalem vor avea in total 8 core-uri si 16 threaduri .

Procesorul Nehalem va intra in productie in 2008.