Noile smartphone-uri

Intel® oferă noi experiențe pentru dispozitivele mobile

 

CELE MAI IMPORTANTE ELEMENTE ALE ȘTIRII:

·   Intel lansează o nouă platformă bazată pe procesorul Intel® Atom™ pentru smartphone-uri, cu sprijinul Acer®, Lava International* și Safaricom*. Platforma "Clover Trail+" va fi destinată segmentelor de piață mainstream;

·   Noi tablet PC-uri bazate pe tehnologiile Intel, cu Windows* 8, sunt acum disponibile pe piaţă. Intel a oferit noi detalii despre primul procesor quad-core Atom™ de tip SoC pe 22nm pentru tablet PC-uri, care va dubla performanța de computing a procesorului Atom™ Z2760;

·   Intel a prezentat o nouă linie de procesoare Intel® Core™, care au un consum redus de energie de până la 7 wați, ceea ce permite dezvoltarea de Ultrabook-uri convertibile cu touch, mai subțiri, mai ușoare, detaşabile, dar și de tablet PC-uri;

·   Cea de-a patra generație a gamei de procesoare Intel® Core™ (cunoscută anterior drept "Haswell") va permite lansarea de noi Ultrabook-uri convertibile, detaşabile, şi tablet PC-uri a căror baterie durează o zi întreagă, cea mai mare creştere a autonomiei comparativ cu generaţia anterioară din istoria companiei3.

INTERNATIONAL CONSUMER ELECTRONICS SHOW, Las Vegas, 8 ianuarie 2013 –Intel Corporation a prezentat în cadrul unei conferințe un nou plan pentru a accelera dezvoltarea dispozitivelor mobile în cadrul portofoliului în plină creștere a companiei de smartphone-uri, tablet PC-uri și Ultrabook-uri.

Anunțul include o nouă platformă pentru smartphone-uri, pentru piețele emergente, un nou procesor quad-core de tip SoC pe 22nm dedicat tablet PC-urilor și noi Ultrabook-uri convertibile intuitive. Toate acestea au fost anunțate de Mike Bell, Vicepreședinte și General Manager al Mobile and Communications Group, Intel®, și de Kirk Skaugen, Vicepreședinte și General Manager al PC Client Group în cadrul Intel®.

“Cele mai bune tehnologii Intel vor fi integrate în dispozitivele mobile. Odată cu cea de-a patra generaţie a gamei de procesoare Intel® Core, vom aduce pe piaţă cea mai bună autonomie a bateriei comparativ cu generaţia anterioară, cea mai mare creştere din istoria companiei. De asemenea, vom adăuga dispozitivelor o gamă de interfeţe umane prin touch, recunoaştere vocală, facială şi interacţiuni bazate pe gesturi. Vom mări performanţa şi vom reduce consumul de energie a procesoarelor Atom, în timp ce vom accelera procesul de lansare de dispozitive mobile într-un mod fără precedent în 2013”, a declarat Skaugen.

Intel în interiorul smartphone-urilor

În baza anunțului făcut prima dată anul trecut la CES, Intel a prezentat o nouă platformă cu consum redus de energie, bazată pe procesorul Atom (cunoscută anterior ca "Lexington"), și un smartphone de referință, dedicat unei pieţe care ar putea ajunge la 500 de milioane de unități până în 2015, potrivit estimărilor din industrie. Printre companiile care sprijină platforma se numără Acer*, Lava International* și Safaricom*.

Noua platformă oferă produselor Intel un punct forte pentru această piață aflată în creștere, inclusiv Web browsing rapid, multimedia și multiple aplicații Android1.

“Platforma Atom cu consum redus de energie permite companiei Intel să se adreseze unor noi segmente de piaţă și să își extindă portofoliul de smartphone-uri. Considerăm că experiențele oferite de Intel Inside vor fi preferate atât de utilizatorii care achiziționează pentru prima dată un dispozitiv, cât și de clienții companiei care vor putea cumpăra dispozitive eficiente din punct de vedere al costurilor, fără a sacrifica în vreun fel performanța și experiența de utilizare”, a declarat Bell.

Noile dispozitive includ caracteristici precum procesorul Intel Atom Z2420 cu tehnologia Intel Hyper-Threading, care poate atinge viteze de până la 1.2 GHz, cu codec video cu accelerare grafică hardware compatibil HD 1080p și cu suport pentru două camere cu capabilități avansate, precum capturarea a 7 fotografii de 5 megapixeli în mai puțin de o secundă. Platforma include şi modemul Intel XMM 6265 HSPA+, care oferă capabilități Dual Sim/Dual Standby pentru consumatorii atenţi la costuri.

Bell a mai discutat despre viitoarea platformă bazată pe procesorul Intel Atom Z2580 (cunoscută anterior drept "Clover Trail+"), pentru smartphone-uri. Platforma include un procesor dual core Atom cu tehnologia Intel Hyper-Threading și un sistem grafic dual core integrat în procesor. Bell a precizat că noua platformă va oferi o performanţă de două ori mai mare ca soluția actuală oferită de Intel (platformă bazată pe procesorul Intel Atom Z2460), în același timp cu putere mare de procesare și autonomie crescută a bateriei.

 

Portofoliul tabletelor, extins cu ajutorul viitorului procesor Intel® Atom™ quad core

Vorbind despre un ecosistem de tablet PC-uri și de modele convertibile în creștere, bazate pe tehnologiile Intel, Bell a reamintit de gama largă de tablet PC-uri bazate pe procesorul Intel Atom Z2760, care rulează pe Windows2 8, și care sunt disponibile de la producători precum Acer*, ASUS*, Dell*, Fujitsu*, HP*, Lenovo*, LG* şi Samsung*. Mai multe modele vor fi disponibile în următoarele săptămâni. Cu Windows2* 8 experiența oferită este îmbunătățită din punct de vedere al mobilității și conectivității, iar platforma bazată pe procesorul Intel permite o autonomie ridicată a bateriei și un consum redus de energie față de modelele asemănătoare.  

Bell a prezentat detalii despre viitoarea generație a procesorului Atom de tip SoC pe 22nm, cu nume de cod "Bay Trail", care va fi disponibil din acest an. Acesta va fi cel mai puternic procesor Atom, oferind o performanță de până la două ori mai mare faţă de actuala generație de tablet PC-uri bazate pe tehnologiile Intel, și va include caracteristici de securitate îmbunătățite. Toate aceste îmbunătățiri vor oferi noi experiențe în dispozitive subțiri de până la 8mm, a căror baterie va dura toată ziua și săptămâni întregi în standby, toate la prețuri mici.

“Cu ajutorul Bay Trail vom construi pe ceea ce am dezvoltat până acum și vom face progrese rapid prin folosirea punctelor forte ale Intel. Vom folosi software-ul și expertiza pe care le avem la dispoziție pentru a oferi cele mai bune produse pentru utilizatori”, a precizat Bell.

Consumul redus de energie – inovație în domeniul Ultrabook-urilor

De la jumătatea anului 2011, Intel a fost motorul lansării de Ultrabook-uri, oferind noi experienţe de computing mobil cu design-uri subțiri, elegante și, mai nou, convertibile și detașabile. Pentru a permite lansarea acestor noi dispozitive, Intel a anunţat în luna septembrie 2012 adăugarea unui nou tip de procesor celei de-a patra generații a gamei Intel Core, cu consum de circa 10W, în timp ce oferă performanța cerută de utilizatori.

Skaugen a anunțat că Intel adaugă modele de procesoare cu consum redus de energie celei de-a treia generații a gamei Intel Core. Deja disponibile, noile procesoare funcționează cu un consum scăzut de până la 7 wați, ceea ce le permite producătorilor de sisteme să lanseze dispozitive convertibile mai subțiri şi mai ușoare. În prezent, sunt peste zece modele de astfel de dispozitive în dezvoltare – de la tablet PC-uri la Ultrabook-uri convertibile – care vor oferi noi experiențe de utilizare. Printre primele care vor fi disponibile din primăvară se numără Ultrabook-ul Lenovo IdeaPad Yoga* 11S și un viitor Ultrabook detaşabil de la Acer, acestea fiind prezentate de Skaugen în timpul discursului său.

Cea de-a patra generaţie a gamei de procesoare Intel Core va permite o autonomie a bateriei de o zi – cea mai mare din istoria companiei Intel. Skaugen a declarat că dispozitivele vor oferi o autonomie de până la 9 ore, ceea ce le va permite utilizatorilor să nu mai fie dependenți de încărcătoare.

 “Cea de-a patra generație a gamei de procesoare Intel Core este prima dezvoltată pentru Ultrabook-uri. Suntem încrezători că dezvoltarea tehnologică în domeniul procesoarelor cu consum redus de energie și a sistemelor cu touch va aduce o nouă generaţie de Ultrabook-uri convertibile și tablet PC-uri mai subțiri, mai ușoare și în același timp care să aibă capabilităţi pentru interacțiunea umană, ca ecran tactil, voce și control al gesturilor”, a declarat Skaugen.

Pentru a demonstra impactul celei de-a patra generații a gamei de procesoare Intel Core, Skaugen a arătat un nou Ultrabook detașabil, un design de referință (cu nume de cod "North Cape"), care se transformă într-un tablet PC de 10mm și are o autonomie de peste 13 ore.

În cadrul evenimentului, cu ajutorul unei camere 3D au fost prezentate mai multe modalităţi prin care utilizatorii vor interacţiona cu dispozitivele. Demonstraţiile au fost făcute pe un Ultrabook cu ajutorul unor aplicaţii prin care obiectele erau coordonate cu ajutorul vocii, a gesturilor, a mişcării mâinilor şi feţei. Toate au fost posibile cu ajutorul Intel® Perceptual Computing SDK Beta. În acest an Intel estimează că Ultrabook-urile şi sistemele all-in-one (AIO) vor oferi aplicaţii pentru control vocal (Dragon Assistant*) şi recunoaştere facială (Fast Access*), fără a mai fi nevoie de parole.

"Seri petrecute în familie"

În timpul evenimentului, Skaugen a arătat publicului noi sisteme all-in-one cu bateriile încorporate în ecran şi care pot fi ușor mutate prin casă sau birou. Aceste sisteme sunt computere performante cu ecrane tactile, ce pot fi folosite ca sisteme de gaming pentru mai mulți utilizatori, ca un dispozitiv pentru creație sau pentru alte experiențe la care să participe mai multe persoane. Pe scurt, aceste dispozitive vor ajuta la recrearea "serilor petrecute în familie", în care familiile și prietenii se adunau în jurul sistemului pentru a se juca şi pentru a se distra.

Intel continuă de asemenea să creeze conținut pentru dispozitivele bazate pe tehnologiile companiei. Intel lucrează alături de furnizori de conținut video precum Comcast și Bouygues Telecom pentru a crea experiențe de televiziune, care le vor permite utilizatorilor să vizioneze conținut TV la cerere sau live. Intel colaborează cu Comcast pentru a lansa aplicaţia TV XFINITY* pe ecrane multiple, de la Ultrabook-uri la sisteme all-in-one sau tablet PC-uri.

Această experiență este posibilă cu ajutorul portalului video multi-screen Intel® Puma™ dezvoltat de ARRIS. Noile dispozitive permit utilizatorilor să acceseze conținut video de calitate la cerere pe orice ecran din casă. Intel colaborează, de asemenea, cu Bouygues Telecom pentru a le oferi utilizatorilor din Franța experiența TV Bbox* către dispozitivele asemănătoare bazate pe tehnologiile Intel. Utilizatorii vor putea viziona atât conținut TV live, cât și la cerere, oriunde în rețeaua Bouygues Telecom.   

Despre Intel

Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.

Intel, Atom, Core şi logo-ul Intel sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări.

* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea altor părţi

1 Android este marcă înregistrată a Google Inc.

2 Windows este marcă înregistrată a Microsoft Corporation in Statele Unite și în alte țări.

3 Cea de-a patra generaţie a gamei de procesoare Intel Core oferă o autonomie a bateriei cu 3-5 ore mai mare comparativ cu cea de-a treia generaţie a gamei de procesoare Intel Core, în baza unei măsurători cu playback video Full HD.

                                                                                                                                                  

Software-ul şi aplicaţiile folosite în testele de performanţă este posibil să fi fost optimizate doar pentru performanţa procesoarelor Intel. Testele de performanţă, precum SYSmark şi MobileMark, sunt folosite cu ajutorul unor sisteme specifice de computing, componente, software, operaţii şi funcţii. Orice modificare a factorilor menţionaţi ar putea afecta rezultatele. Pentru a evalua complet produsele achiziţionate, inclusiv performanţa în combinaţie cu alte sisteme sau produse, este recomandată consultarea unor informaţii şi teste de performanţă diferite.