Modul în care interacţionăm cu tehnologia se va schimba radical când vom ajunge să ţinem cont de context

        CUMPARATI

 

CELE MAI IMPORTANTE ELEMENTE ALE ŞTIRII:

·         Intel CTO Justin Rattner a descris viitorul activităţilor de computing: o experienţă de utilizare bogată,  conştientă de context.

·         Rattner a discutat despre o nouă generaţie de dispozitive, care se estimează că vor modela următoarea epocă a tehnologiei personale.

·         Dezvoltând noi modalităţi de a detecta, aduna şi împărtăşi mai multor utilizatori date despre un anumit context, Intel se concentrează tot mai mult şi asupra garantării caracterului privat şi sigur al acestor experienţe.

Viitorul activităţilor de computing constă în experienţe bogate de utilizare, care vor depinde de context, a declarat în faţa publicului Justin Rattner, Intel Vice President, Director of Intel Labs & Intel Chief Technology Officer, Senior Fellow, în discursul ţinut în ultima zi a Intel Developer Forum din San Francisco.

Rattner a declarat că modul în care interacţionăm cu dispozitivele informatice şi serviciile pe care ni le oferă se va schimba fundamental datorită faptului că vom ţine cont de context. Cum dispozitivele de computing au putere de procesare tot mai mare, conectivitate îmbunătăţită şi capabilităţi de detectare eficiente, cercetătorii Intel se concentrează pe obţinerea unor experienţe de utilizare noi. Aceste dispozitive “conştiente de context” vor anticipa nevoile utilizatorilor şi îi vor sfătui şi îndruma pe parcursul zilei, într-un stil mai asemănător cu al unui asistent personal decât cu al unui computer tradiţional. Activităţile de computing “conştiente de context” vor apela la o combinaţie de senzori “hard” şi “soft”, care vor oferi dezvoltatorilor noi oportunităţi de a crea următoarea generaţie de produse pe platforme Intel.

Contextul: Baza viitoarelor concepte de design

Rattner a declarat că activităţile de computing “conştiente de context” sunt fundamental diferite de tipurile mai simple de aplicaţii bazate pe senzori, disponibile la ora actuală.

“Coordonatele oferite de GPS şi busola nu îi spun smartphone-ului meu prea multe despre mine,” a declarat Rattner. “Imaginaţi-vă însă un dispozitiv care foloseşte o multitudine de modalităţi senzoriale pentru a stabili ce faceţi în orice secundă – indiferent că dormiţi în patul dumneavoastră sau ieşiţi să alergaţi cu un prieten. Combinând informaţiile oferite de senzorii “hard” – cum ar fi locul unde vă aflaţi şi condiţiile de mediu din jur – cu informaţiile oferite de senzorii “soft” – cum ar fi programul dumneavoastră, reţeaua de socializare şi preferinţele anterioare – viitoarele dispozitive vor afla în permanenţă noi detalii despre cine sunteţi, cum trăiţi, cum lucraţi şi cum vă distraţi. Pe măsură ce dispozitivele vor acumula tot mai multe detalii despre viaţa dumneavoastră, vor începe să vă anticipeze nevoile. Imaginaţi-vă că PC-ul vă sfătuieşte să plecaţi de acasă cu 10 minute mai devreme pentru că în drumul spre serviciu s-a produs un blocaj rutier. Gândiţi-vă la o telecomandă “conştientă de context”, care stabileşte instantaneu cine o foloseşte şi, în consecinţă, selectează automat preferinţele Smart TV-ului pentru persoana respectivă. Deşi toate acestea sună a idei SF, ele sunt promisiunea unor activităţi de computing “conştiente de context”, iar noi deja putem demonstra în laborator o mare parte dintre ele”, a declarat oficialul Intel.

Pentru a oferi un exemplu, lui Rattner i s-a alăturat pe scenă Tim Jarrell, Vice President & Publisher al Fodor’s Travel. Jarrell a prezentat Asistentul Personal de Vacanţă (PVA) de la Fodor, care rulează pe un dispozitiv mobil de conectare la Internet şi este conceput în colaborare cu Intel. Acest PVA apelează la o multitudine de surse de context, cum ar fi preferinţele personale în materie de călătorii, activităţi anterioare, locaţia curentă şi programul utilizatorului, pentru a oferi celor aflaţi în vacanţă recomandări de călătorie prezentate în timp real. PVA poate chiar să genereze, la cererea utilizatorului, un blog de călătorie cu fotografii şi clipuri video adnotate, referitoare la locurile vizitate pe parcursul călătoriei respective.

Rattner a mai demonstrat proiectul de cercetare Socially ENabled Services (SENS), care poate detecta şi înţelege în timp real activităţile derulate de dumneavoastră, fiind capabil – dacă alegeţi această opţiune – să transmită aceste informaţii în direct prietenilor şi familiei din reţea, prin avataruri animate, pe orice ecran aflat la îndemână – indiferent că este vorba de PC, smartphone sau TV.

“Noi dezvoltăm toate aceste noi modalităţi de detectare, colectare şi vizualizare în comun a datelor contextuale. Mai mult, suntem chiar mai preocupaţi de ideea de a asigura caracterul privat şi siguranţa informaţiilor, căci miliarde de dispozitive vor fi interconectate şi vor deveni mult mai inteligente,” a declarat Rattner. “Viziunea noastră este să permitem dispozitivelor să genereze şi să utilizeze informaţii contextuale, pentru o experienţă de utilizare mult îmbunătăţită, asigurând în acelaşi timp caracterul privat şi siguranţa informaţiei personale. Pentru a sublinia acest nou nivel de securitate, urmează să lansăm câteva tehnici Intel bazate pe hardware, care vor îmbunătăţi considerabil capacitatea tuturor dispozitivelor de computing de a se apăra împotriva oricăror atacuri posibile.”

Contextul devine relevant

Conceperea unor experienţe de utilizare realiste implică în mod clar cunoaşterea şi înţelegerea aprofundată a comportamentului şi a preferinţelor consumatorului. Genevieve Bell, Intel Fellow & Head of Interaction & Experience Research în cadrul Intel Labs, i s-a alăturat pe scenă lui Rattner pentru a discuta despre elementele fundamentale ale design-ului unei asemenea experienţe.

“Obiectivul nostru este să dezvoltăm experienţe care să fie pe placul cât mai multor oameni,” a declarat Bell. “Aplicarea aleatorie a contextului poate genera foarte uşor experienţe negative. Pentru ca în fiecare experienţă contextul să devină relevant, este esenţial să ne concentrăm asupra unui design axat pe utilizator. Pentru noi, acesta începe prin stabilirea elementelor care le plac oamenilor.”

La finalul discursului său, Rattner a prezentat un exemplu relevant de detectare: o interfaţă pentru creierul uman şi computer. Prin intermediul proiectului Human Brain, Intel îşi propune ca, în viitor, să le permită oamenilor să îşi folosească direct gândurile pentru a interacţiona cu computere şi dispozitive mobile. Într-un proiect derulat în colaborare cu Universitatea Carnegie Mellon şi Universitatea din Pittsburgh, Intel Labs investighează ce se poate deduce despre stadiul cognitiv al unei persoane, plecând de la tiparele sale de activitate neuronală.

Mai multe informaţii despre tehnologiile demonstrate în cadrul discursului sunt disponibile pe www.intel.com/newsroom/idf.

Despre Intel

Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania proiectează şi dezvoltă tehnologii esenţiale, ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informaţii suplimentare despre Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com.

Intel şi logo-ul Intel sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări.

* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea altor părţi