Intel a lansat un nou procesor experimental cu 48 core-uri

CELE MAI IMPORTANTE ŞTIRI

        CUMPARATI

·   Chipul concept al Intel Labs Europe îşi propune să îmbunătăţească performanţa on-chip, comunicarea şi consumul de energie pentru următoarele decenii.

·   Conţine cele mai multe motoare de calcul ale Arhitecturii Intel (IA) integrate pe un chip de siliciu CPU – 48 core-uri – dar consumă aceeaşi cantitate de electricitate ca şi două becuri standard.

·   Procesoarele ar putea deveni suficient de inteligente pentru a permite PC-urilor să “vadă”, interacţionând astfel cu oamenii.

SANTA CLARA, California, 3 decembrie, 2009 – Cercetătorii de la Intel Labs au prezentat un procesor Intel experimental, cu 48 core-uri, sau un “cloud computer cu chip unic”, care regândeşte multe dintre modalităţile de abordare utilizate în design-ul contemporan pentru laptop-uri, PC-uri şi servere. Acest chip futuristic asigură de 10 până la 20 de ori mai multe motoare de procesare decât cele mai populare procesoare Intel® Core™ existente la ora actuală.

            Obiectivul cercetărilor pe termen lung este să adauge caracteristici incredibile de scalare computerelor viitorului, care să genereze noi aplicaţii software şi interfeţe om-maşină. Compania Intel are în plan implicarea industriei şi mediului academic anul viitor, oferind 100 sau poate chiar mai multe asemenea chipuri experimentale pentru cercetări concrete aplicate, precum şi pentru dezvoltarea de noi aplicaţii de software şi modele de programare.

Intel va integra caracteristici cheie într-o nouă linie de chipuri sub brand-ul Core la începutul anului viitor şi va introduce pe piaţă procesoarele cu şase şi opt core-uri în cursul lui 2010. Prototipul anunţat astăzi conţine deja 48 core-uri de procesare Intel complet programabile, cele mai multe folosite vreodată pe un singur chip de siliciu. De asemenea, include o reţea pe chip de mare viteză, pentru a partaja informaţii şi tehnici recent inventate pentru un management eficient al consumului de energie, fapt care permit celor 48 core-uri să opereze cu eficienţă energetică foarte mare, consumând doar 25 w în modul “idle” şi 125 w când rulează la performanţă maximă (aproximativ acelaşi consum ca şi procesoarele Intel existente la ora actuală – echivalentul a două becuri standard).

Intel intenţionează să dobândească o mai bună înţelegere a modului în care trebuie efectuat procesul de planificare şi coordonare a numeroaselor core-uri ale acestui chip experimental pentru viitoarele sale chipuri mainstream. De exemplu, laptop-urile viitoare cu capabilităţi de procesare atât de mari ar putea să “vadă”, cu mare acurateţe, aşa cum văd oamenii diverse obiecte şi mişcări, pe măsură ce apar şi se produc.

Imaginaţi-vă, de pildă, că veţi interacţiona într-o bună zi cu un computer pentru o lecţie de dans virtuală sau pentru cumpărături on-line, folosind camera 3-D şi ecranul pentru a vedea“în oglindă” cum arătaţi purtând hainele care vă interesează. Faceţi o piruetă şi priviţi cum cade materialul în jurul vostru şi cât de bine se potrivesc culorile cu nuanţa tenului.

Acest gen de interacţiune ar putea elimina nevoia de tastaturi, telecomenzi sau joystick-uri pentru jocuri. Anumiţi cercetători consideră că, în viitor, computerele ar putea chiar să citească undele cerebrale, deci ar fi de ajuns să vă gândiţi la o comandă, fără să o spuneţi cu glas tare – de pildă să dictaţi nişte cuvinte – şi totul s-ar întâmpla fără să rostiţi măcar un cuvânt.

Intel Labs a denumit acest chip-test “single-chip cloud computer”, pentru că este similar cu organizarea centrelor de date utilizate pentru a crea un “cloud” de resurse de calcul pe Internet, un mod de a livra servicii precum online banking, reţele de socializare şi magazine online pentru milioane de utilizatori.

Centrele de date de tip “cloud” sunt alcătuite din zeci până la mii de computere conectate de o reţea cablată fizic, care distribuie sarcini şi seturi de date masive, în paralel. Noul chip experimental de la Intel utilizează un mod de abordare similar, dar toate computerele şi reţelele sunt integrate pe o singură mostră de siliciu pe 45 nm, poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată, aproximativ de dimensiunea unui timbru poştal – ceea ce reduce drastic volumul de computere fizice necesare efectiv pentru a crea un centru de date “cloud”.

“Cu un asemenea chip, vă puteţi imagina un centru de date “cloud” din viitor cu o eficienţă energetică mult mai mare decât cele existente în prezent, economisind resurse semnificative în materie de spaţiu şi costuri pentru energie,” a declarat Justin Rattner, preşedintele Intel Labs şi Chief Technology Officer, Intel. “Cu timpul, mă aştept ca aceste concepte performante să ajungă în zona dispozitivelor mainstream, la fel cum, treptat, toate maşinile noastre au ajuns să fie dotate cu tehnologii auto avansate, cum ar fi controlul electronic al motorului, air bag-urile şi dispozitivul ABS, care împiedică blocarea frânelor.” 

Core-urile permit software-ului să direcţioneze inteligent datele, pentru a creşte eficienţa

Chipul-concept include o reţea de mare viteză între core-uri, pentru a transmite eficient informaţii şi date. Această tehnică reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de performanţă în comunicare şi eficienţă energetică, faţă de modelul centrelor de date existente la ora actuală. Pachetele de date trebuie să se deplaseze doar câţiva milimetri pe un chip, în loc să parcurgă zeci de metri până la un alt sistem computerizat.

Software-ul pentru aplicaţii poate utiliza această reţea pentru a transmite rapid informaţia în mod direct şi în doar câteva secunde, între core-urile care cooperează, reducând astfel nevoia de a accesa datele în memoria de sistem – mai lentă, off-chip. De asemenea, aplicaţiile pot realiza un management în mod dinamic şi exact ce core-uri vor fi utilizate pentru o anumită sarcină, într-un anumit moment, adaptând necesarul de performanţă şi energie în funcţie de fiecare cerinţă.

Sarcinile înrudite pot fi executate pe core-urile învecinate, chiar transmiţând rezultatele direct de la un core la următorul, la fel ca pe o linie de producţie, pentru a maximiza nivelul total de performanţă. În plus, acest control asupra software-ului este extins prin abilitatea de a controla voltajul şi viteza ceasului. Core-urile pot fi “active” şi “pasive” sau îşi pot modifica nivelurile de performanţă, adaptându-se în permanenţă astfel încât să utilizeze doar volumul minim de energie necesar într-un anumit moment.

Depăşirea problemelor ridicate de software

Procesoarele de programare cu multiple core-uri reprezintă o provocare binecunoscută pentru industrie, pe măsură ce producătorii de computere şi software se orientează către core-uri multiple, pe un chip unic. Prototipul permite ca abordările eficiente şi atât de des folosite pentru programare paralelă în centrele de date “cloud” să fie aplicate şi pe chip. Colaborând, cercetătorii de la Intel, HP şi Yahoo’s Open Cirrus au început deja să importe aplicaţii cloud pe aceste chip-uri 48 IA, folosind Hadoop, un cadru software Java care suportă aplicaţii solicitante, distribuite – după cum a demonstrat astăzi Rattner.

Intel intenţionează să producă 100 sau chiar mai multe chipuri experimentale, care să fie utilizate de zeci de colaboratori din domeniul cercetării industriale sau academice, din întreaga lume, care îşi propun să dezvolte noi aplicaţii de software şi modele de programare pentru viitoarele procesoare multi-core.

“Microsoft a realizat un parteneriat cu Intel pentru a descoperi noi arhitecturi hardware şi software, pe care să poată rula noua generaţie de aplicaţii dedicate client plus cloud, ” a precizat Dan Reed, Microsoft Vice President al Extreme Computing. “Cercetările iniţiale realizate cu ajutorul chipului prototip au indentificat deja multe oportunităţi în cadrul managementului inteligent al resurselor, modelelor de programare şi a scenariilor de aplicaţii. ”

Acest element de referinţă reprezintă cea mai recentă realizare a Programului de Cercetări Tera-scale Computing al Intel, care urmăreşte să doboare barierele către scalarea viitoarelor chip-uri până la zeci şi sute de core-uri. Programul a fost creat în colaborare de Intel Labs, în centrele sale de cercetări din Bangalore (India), Braunschweig (Germania) şi Hillsboro, Oregon, (S.U.A). Detaliile referitoare la arhitectura şi circuitele chip-ului urmează să fie făcute publice într-o lucrare, în cadrul International Solid State Circuits Conference, care va avea loc în februarie.

Despre Intel

Intel, liderul mondial în inovaţia privind siliciul, este de asemenea un important producător de calculatoare, echipamente de reţelistică şi comunicaţie. Pentru informaţii suplimentare cu privire la Intel accesaţi www.intel.com/pressroom.

Intel, Core şi logo-ul Intel sunt mărci ale Corporaţiei Intel din Statele Unite ale Americii şi din alte ţări.

* Alte denumiri şi branduri pot fi revendicate ca fiind proprietatea altor persoane.