Al doilea troian care ţinteşte platforma Android, răspândit prin intermediul site-urilor pentru adulţi

        CUMPARATI

La o lună distanţă de la apariţia primului troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Google Android, Kaspersky Lab a identificat un al doilea astfel de malware – categorizat ca Trojan-SMS – care atacă smartphone-urile cu sistemul de operare Android.

Cu scopul de a infecta cât mai multe dispozitive mobile odată, infractorii cibernetici distribuie noul tip de cal troian prin intermediul site-urilor din Rusia care apar în primele rezultate ale căutărilor după fişiere video pornografice. Imediat ce sunt accesate, aceste pagini recomandă utilizatorilor de telefoane Android să instaleze Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b, mascat sub o aplicaţie video de 16.4 Kb, necesară pentru a reda conţinutul site-urilor respective. Posesorilor de telefoane care folosesc alt sistem de operare decât Google Android nu li se solicită această instalare.

Odată accesată, aplicaţia falsă începe să trimită sms-uri către un număr cu suprataxă, fără ca utilizatorul să ştie acest lucru. Fiecare mesaj text trimis costă 6 dolari, rezultând într-o sumă semnificativă de bani transferată în conturile infractorilor cibernetici.

„Utilizatorii de Android trebuie să fie foarte atenţi la serviciile care necesită permisiune de acces din partea aplicaţiilor”, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab. „Permiterea unei aplicaţii de a accesa automat fiecare serviciu de care spune că are nevoie pentru a opera, poate duce la situaţii în care aplicaţii nedorite sau malware modifică sau lansează comenzi fără alt acord din partea utilizatorului”, completează Maslennikov.

Codul malware pe baza căruia a fost construit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b este similar cu Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a – primul cal troian detectat de experţii Kaspersky Lab în urmă cu aproximativ o lună. Acesta este un indiciu că ambele tipuri de malware au fost create de aceeaşi persoană sau acelaşi grup de infractori cibernetici.

Analiştii IDC au raportat recent că telefoanele cu sistem de operare Android au înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor la nivel mondial, comparativ cu alţi producători. Kaspersky Lab estimează că numărul programelor periculoase care atacă această platformă de operare va creşte considerabil în viitorul apropiat, compania de securitate lucrând în prezent la dezvoltarea de tehnologii şi soluţii pentru a proteja utilizatorii dispozitivelor mobile cu Google Android.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.