Kaspersky Lab a obţinut un nou brevet pentru dezvoltarea tehnologiei de combatere a spam-ului ascuns în imaginile grafice

        CUMPARATI

Pentru a evita detecţia programelor anti-spam, infractorii cibernetici nu mai trimit doar mesaje compuse din text, ci expediază e-mail-uri ce conţin imagini grafice (raster) care includ text inserat. Pentru a interfera şi mai mult cu geometria literelor, spammer-ii folosesc imagini de background care le distorsionează aspectul.

În mod obişnuit, metoda convenţională folosită pentru a identifica textul în imagini este recunoaşterea optică a caracterelor (OCR), dar aceasta utilizează foarte multe resurse şi nu este tot timpul precisă. Spre deosebire de OCR, tehnologia dezvoltată de Kaspersky Lab garantează detecţia rapidă şi exactă a oricărui mesaj text de tip spam ascuns în imagini. Practic, această nouă metodă identifică orice inserţie grafică din imagine, care are rolul de a „camufla” textul şi recunoaşte eficient orice mesaj, crescând semnificativ nivelul de detecţie al filtrului anti-spam.

„Metoda tradiţională (mecanică) folosită pentru detecţia mesajelor spam necesită ca simbolurile grafice să fie de aceeaşi mărime şi poziţionate la intervale regulate”, spune Nadezhda Kashchenko, Chief Intellectual Property Counsel la Kaspersky Lab. „Noua noastră tehnologie poate identifica o gamă largă de texte şi litere distorsionate, mărind gradul de acurateţe al detecţiei, fiind şi semnificativ mai rapidă în procesarea imaginilor”, completează aceasta.

Tehnologia este construită pornind de la un algoritm special, bazat pe analiza statistică a probabilităţilor, pentru a determina dacă o imagine conţine sau nu text. Programul examinează compoziţia imaginii şi foloseşte algoritmul pentru a stabili dacă respectiva imagine include text recognoscibil.

Brevetele obţinute de către echipa Anti-Spam a Kaspersky Lab sunt Nr. 770663 şi Nr. 7706614, eliberate pe 27 aprilie 2010 de către U.S. Patent and Trademark Office. Pe data de 4 mai, un alt patent a fost eliberat (Nr. 7711192) pentru o variantă îmbunătăţită a tehnologiei, care identifică mai uşor obiectele ascunse şi filtrează mai eficient mesajele spam.

Kaspersky Lab are peste 50 de brevete care aşteaptă aprobare – în Statele Unite ale Americii, China, Rusia şi Europa – ce acoperă o arie largă de noi tehnologii la care au lucrat specialiştii companiei.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru
PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.viruslist.com.