Spam fără frontiere: infractorii cibernetici folosesc întreaga suprafaţă teritorială a planetei pentru a lansa atacuri spam

        CUMPARATI

Bucureşti, 22 septembrie 2011 – La momentul actual, nu mai există în lume aproape nicio zonă teritorială fără spam. De-a lungul anilor, spammerii s-au luptat pentru a „cuceri” noi zone din care să lanseze atacurile, încercând constant să-şi menţină influenţa asupra teritoriilor câştigate, dar şi să dobândească altele noi. Agenţiile guvernamentale, producătorii de soluţii de securitate şi alte instituţii legale lucrează continuu pentru a combate „invazia”.

Kaspersky Lab spune că statisticile indică faptul că în 2011, spre deosebire de anul 2010, distribuţia teritorială a zonelor din care erau trimise cel mai frecvent mesaje nesolocitate a încetat să mai fluctueze. Mai exact, afirmaţia conform căreia numai trei ţări sunt responsabile pentru jumătate din volumul global de spam nu mai prezintă susţinere. Computerele-zombie, grupate în botnet-uri şi folosite pentru răspândirea de astfel de mesaje, se regăsesc pe întreaga suprafaţă a globului, semnalizând sfârşitul procesului de expansiune geografică a spammerilor.

„Conform estimărilor noastre, sursele de spam sunt mult mai echilibrat distribuite în întreaga lume”, spune Darya Gudkova, Head of Content Analysis & Research la Kaspersky Lab. „Explicaţia este una simplă, şi anume, ţările în curs de dezvoltare recuperează foarte rapid diferenţele privind accesul la computere, Internet şi calitatea canalelor de comunicaţii. Bineînţeles, întregul proces de echilibrare poate dura decenii, dar va conduce la un context în care creatorii de botnet-uri vor fi interesaţi de toate ţările, în mod egal”, completează Gudkova.

Un rol în extinderea geografică a surselor de spam îl are şi progresul legislaţiei privind infracţionalitatea cibernetică în statele dezvoltate, operaţiunile de închidere a unor botnet-uri sau programe afiliate. Spammerii şi-au mutat activităţile în ţările mai puţin dezvoltate, deoarece legislaţia este mult mai permisivă, iar nivelul general de securitate IT este mult mai scăzut.

Iată cum se prezintă graficul distribuţiei surselor de spam în 2011, până acum:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe detalii referitoare la motivele care au dus la migraţia surselor de e-mail-uri nesolicitate, precum şi o scurtă istorie a evoluţiei industriei spam găsiţi în articolul Daryei Gudkova, numit „Planet of the Spammers”:

http://www.securelist.com/en/analysis/204792192/The_Planet_of_the_Spammers

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.