Kaspersky Lab şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) au descoperit o nouă ameninţare informatică foarte avansată

CUMPARATI

 

Bucureşti, 28 mai 2012 – Kaspersky Lab a descoperit un program periculos extrem de sofisticat, care este folosit ca armă cibernetică împotriva mai multor ţări. Complexitatea şi funcţionalităţile noului malware le depăşesc cu mult pe cele ale ameninţărilor informatice cunoscute până în prezent.

Acesta a fost descoperit de experţii Kaspersky Lab în timpul unei investigaţii iniţiate la cererea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva. Programul periculos, identificat de produsele Kaspersky Lab cu numele Worm.Win32.Flame, a fost creat pentru spionaj cibernetic şi are capacitatea de a fura date confidenţiale, de a face capturi de ecran,  a strânge informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi poate înregistra chiar conversaţii audio, dacă acel computer are ataşat un microfon (inclusiv de la camera web).

Cercetarea independentă a fost iniţiată de ITU şi Kaspersky Lab în urma unei serii de incidente provocate de un alt malware foarte periculos şi necunoscut până în prezent, numit Wiper. Acesta a şters informaţii de pe mai multe computere localizate în zona de vest a Asiei. Analiza Wiper este încă în desfăşurare, dar, în timpul procesului, experţii Kaspersky Lab, în colaborare cu ITU, l-au identificat pe Flame. Cercetările preliminare indică faptul că acest malware există „in the wild” (fără să fi fost detectat până acum) de mai bine de doi ani, adică din luna martie 2010. Din cauza nivelului extrem de complex, dar şi a naturii direcţionate a atacurilor (nu ataca decât anumite ţinte), niciun software antivirus nu a reuşit să-l identifice.

Cu toate că funcţionalităţile lui Flame diferă de cele ale deja celebrelor arme cibernetice Duqu şi Stuxnet, geografia atacurilor, exploatarea anumitor vulnerabilităţi software şi faptul că doar anumite computere sunt vizate de atacuri îl plasează în aceeaşi categorie a super-armelor cibernetice.

„De câţiva ani buni, riscul izbucnirii unui război cibernetic este subiectul cel mai fierbinte al securităţii informatice”, spune Eugene Kaspersky, CEO şi co-fondator Kaspersky Lab. „Stuxnet şi Duqu făceau parte dintr-un singur lanţ de atac, care a ridicat mari semne de întrebare în întreaga lume. Flame reprezintă o nouă etapă în acest război şi este deosebit de important să înţelegem că astfel de arme cibernetice pot fi utilizate cu uşurinţă împotriva oricărui stat. Însă, această situaţie este diferită de cea a unui război tradiţional, deoarece statele cele mai dezvoltate sunt, de fapt, cele mai vulnerabile în cazul unui conflict informatic”, completează Kaspersky.

Scopul principal al lui Flame este spionajul cibernetic, prin furtul de informaţii de pe computerele infectate. Astfel de informaţii sunt trimise unor servere de comandă şi control localizate în diferite colţuri ale lumii. Natura diversificată a datelor sustrase, adică documente, capturi de ecran, înregistrări audio şi interceptarea traficului de reţea, fac din Flame unul dintre cele mai avansate şi complexe instrumente de atac descoperite vreodată. Modalitatea exactă de atac este încă în proces de identificare, dar este evident faptul că Flame are capacitatea de a se propaga într-o reţea locală folosind mai multe metode, inclusiv aceeaşi vulnerabilitate de imprimantă şi infectare a unui stick USB exploatată şi de Stuxnet.

„Cercetările preliminare, iniţiate în urma unei cereri urgente din partea ITU, confirmă natura direcţionată de atac a acestui program periculos”, afirmă Alexander Gostev, Chief Security Expert la Kaspersky Lab. „Aspectul alarmant al acestei probleme este că întreaga campanie de atac a Flame este în plină desfăşurare, infractorii cibernetici colectând în momentul de faţă informaţii de pe computerele infectate, în timp ce caută să ţintească noi sisteme pentru a-şi atinge scopul”, încheie Gostev.

Experţii Kaspersky Lab sunt în plin proces de analiză a lui Flame. În zilele următoare, o serie de articole publicate pe blogul oficial al companiei (http://www.securelist.com/en/blog) vor dezvălui noi detalii despre acest malware. Pentru moment, se cunoaşte faptul că Flame este compus din mai multe module, fiecare însumând mai mulţi megabytes, care îl fac de 20 de ori mai mare decât Stuxnet, iar analiza trebuie realizată de o echipă de experţi mai numeroasă.

ITU va folosi reţeaua ITU-IMPACT, compusă din 142 de ţări şi companii din industrie, inclusiv Kaspersky Lab, pentru a alerta guvernele şi întreaga comunitate tehnică în privinţa acestui nou malware, expediind, de asemenea, şi analiza tehnică.

Mai multe detalii despre Flame pot fi găsite în FAQ-ul creat de Kaspersky Lab şi disponibil aici:

http://www.securelist.com/en/blog/208193522/The_Flame_Questions_and_Answers.

# # #

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Kaspersky Lab este poziţionată în topul primelor patru companii producătoare de soluţii de securitate endpoint la nivel mondial. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.