55% dintre dispozitivele mobile folosesc reţele Wi-Fi neprotejate
CUMPARATI |
Bucureşti, 17 mai 2012 – Un studiu realizat de compania de cercetare Harris Interactive pentru Kaspersky Lab în perioada februarie – martie 2012 dezvăluie faptul că datele stocate pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor pot ajunge foarte uşor în mâinile infractorilor cibernetici. La studiu au participat aproximativ 9000 de respondenţi din SUA, Europa şi Rusia.
70% dintre utilizatorii de tablete şi 53% dintre cei de telefoane mobile folosesc reţele Wi-Fi publice pentru a naviga online. Aceasta este una dintre cele mai populare metode folosite pentru a accesa Internetul, urmată de reţelele de telefonie mobilă, utilizate de 58% dintre respondenţi pentru traficul de date.
Mulţi utilizatori nu conştientizează pericolele care se ascund în spatele reţelelor Wi-Fi publice, în special faptul că transferul de informaţii poate fi cu uşurinţă interceptat, inclusiv datele de autentificare la conturile de online banking. Acesta reprezintă un semnal de alarmă, mai ales că 60% dintre respondenţi recunosc că interceptarea datelor financiare reprezintă cea mai mare îngrijorare a lor. În plus, problema este cu atât mai serioasă cu cât dispozitivele mobile sunt, în general, mai puţin protejate în faţa atacurilor informatice, în comparaţie cu un laptop sau un computer desktop.
Studiul mai dezvăluie că mai puţin de jumătate dintre respondenţi au o soluţie de securitate instalată pe tabletă şi aproape un sfert dintre aceştia folosesc protecţie IT pentru smartphone (28%), în condiţiile în care există produse dedicate securizării dispozitivului şi a informaţiilor de pe el, asemenea Kaspersky Mobile Security. În acelaşi timp, 82% dintre participanţii la studiu au o suită antivirus instalată pe laptop-uri şi pe computerele de acasă.
Surprinzător este că, deşi tabletele sunt proiectate pentru a fi mobile, cel mai des sunt folosite acasă (49% dintre utilizatori) şi la birou (39%) pentru navigarea pe Internet. Reţelele de la serviciu au un nivel mai ridicat de protecţie şi folosesc un protocol de criptare pentru a securiza transferul de date. Totuşi, aceasta nu înseamnă că o protecţie suplimentară nu este necesară.
Raportul complet al studiului realizat de Harris Interactive în februarie – martie 2012 este disponibil aici:
http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_lab_consumer_survey_report_eng_final.pdf
# # #
Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Kaspersky Lab este poziţionată în topul primelor patru companii producătoare de soluţii de securitate endpoint la nivel mondial. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.