Autorităţile române anunţă acţiuni de succes împotriva pirateriei software

Bucureşti, 29 septembrie 2009 – Ca membru activ al Uniunii Europene şi punct important al industriei comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei,

        CUMPARATI

 România combate fenomenul pirateriei software şi continuă să se concentreze pe protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi pe apărarea acestora prin mijloace legale. Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală a fost re-afirmată ca prioritate pentru autorităţile române, iar lupta împotriva utilizării şi comercializării de programe pentru calculator fără licenţă şi-a arătat rezultatele. Această concentrare a eforturilor de combatere a pirateriei software va continua la nivel naţional, fiind vizate companii şi activităţi de toate categoriile şi mărimile. În ultimele şase luni, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor de Poliţie din aproape toate judeţele ţării, coordonate de Parchete, atât la nivel local, cât şi la nivel central, au întreprins investigaţii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice şi juridice, în ceea ce priveşte utilizarea de programe pentru calculator fără licenţă şi distribuirea de software pirat.

Monica Pop, Procuror şef al Serviciului pentru coordonarea activitaţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală: „Programele pentru calculator joacă un rol din ce în ce mai important în numeroase sectoare industriale, iar tehnologia informatică poate fi aşadar considerată ca fiind de o importanţă fundamentală pentru dezvoltarea societăţii. Şi totuşi, un impediment major pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală îl constituie percepţia că încălcarea lor prezintă o gravitate redusă. Ministerul Public şi-a asumat în urmă cu câţiva ani caracterul prioritar al combaterii pirateriei şi contrafacerii, aspect reflectat de abordarea strategică a acestui fenomen, prin desemnarea şi specializarea unor procurori şi nu în ultimul rând prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii cu sectorul privat. Se poate vorbi de o intervenţie mai accentuată şi mai coerentă a instituţiilor abilitate în combaterea infracţionalităţii în acest domeniu, activitatea procurorilor fiind caracterizată printr-o dinamică pozitivă. Dacă în urmă cu jumătate de an menţionam primul rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unei persoane juridice în România pentru piraterie software, astăzi putem vorbi deja de 2 condamnări ale unor persoane juridice, ceea ce înseamnă eficienţă în activitatea de urmărire penală, că există un răspuns prompt şi ferm al autorităţilor faţă de încălcarea legii. De aceea, în contextul creat de evoluţia continuă a tehnologiei care este o reală provocare pentru noi toţi, colaborarea şi cooperarea reprezintă punctele cheie ale unei acţiuni eficiente în combaterea pirateriei. ”

Astfel, în perioada aprilie – septembrie 2009, au avut loc mai mult de 230 de verificări la societăţi comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licenţă şi peste 35 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În timpul acestor verificări, poliţiştii au ridicat mai mult de 36.000 de discuri optice care prezintă caracteristicile unor produse pirat.

Comisar şef Dan BUCUR, Directorul Direcţiei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române: ”Prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una din priorităţile poliţiei de investigare a fraudelor şi s-a aflat în permanenţă în atenţia conducerii Poliţiei Române, dar şi a mass-media, precum şi a societăţii civile. Prin prejudiciile pe care le cauzează, prin atingerea adusă drepturilor de autor şi prin frecvenţa cu care se comite, acest fenomen constituie un real pericol social şi este o bază de pornire către formele organizate de criminalitate şi de conectare la criminalitatea transfrontalieră.

În acest domeniu, cooperarea între instituţiile statului, pe de o parte, şi a acestora cu reprezentanţii titularilor de drepturi, pe de altă parte, constituie nu numai o necesitate, dar şi cheia unei acţiuni de contracarare eficientă.

Utilizarea unor mijloace tehnice de vârf, a unor cunoştinţe extrem de specializate, rapiditatea dezvoltării şi a înnoirii în domeniu impun organelor abilitate să combată acest gen de infracţionalitate, o adaptare permanentă şi însuşirea unor deprinderi de înalt nivel.

De asemenea, acţiunea noastră nu va fi de succes fără o informare eficientă şi măsuri de educare a publicului, a consumatorilor, care la rândul lor trebuie să fie atraşi la prevenirea acestor activităţi ilegale.”

Autorităţile care asigură aplicarea legii şi-au concentrat atenţia asupra unor companii mai importante de pe piaţa românească, verificând dacă societăţile comerciale de mărime medie sau chiar mare, cu locaţii multiple în diverse zone ale ţării, îşi desfăşoară activitatea utilizând software licenţiat. Ca urmare, au rezultat o serie de cazuri de amploare, dintre care amintim:

O companie importantă din Mangalia, specializată în proiectarea şi construirea de nave, făcând parte dintr-un grup internaţional, a fost verificată de specialişti din cadrul IPJ Constanţa, coordonaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Au fost verificate mai mult de 350 de computere. Autorităţile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator aparţinând unui membru BSA, în valoarea totală de peste 765.000 EURO,  pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta licenţe valabile. Cazul este în curs de investigare.

Recent, o companie specializată în fabricarea de maşini industriale şi utilaje specifice cu sediul în Bucureşti a fost verificată de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind controlate mai mult de 140 de PC-uri. Autorităţile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicenţiat aparţinând membrilor BSA, în valoare de peste 55.000 EURO; reprezentanţii companiei nu au putut prezenta licenţe valabile pentru aceste programe pentru calculator până în acest moment. Cazul este în curs de investigare.

Poliţia Municipiului Bârlad, sub supravegherea parchetului local, a efectuat verificări la o companie specializată în fabricarea de rulmenţi, parte a unui grup internaţional. Au fost verificate mai mult de 250 de computere, dar software-ul instalat pe o parte din acestea era nelicenţiat – programe aparţinând unui membru BSA în valoare de peste 26.000 EURO. După control, compania a achiziţionat licenţele necesare şi, în plus, a achitat despăgubiri către titularul drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator.

Din legislaţie…

Conform legislaţiei în vigoare, aceste activităţi reprezintă infracţiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator, pentru care legislaţia prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penală – pentru persoanele fizice implicate.

În plus, conform noilor reglementări, în vigoare din octombrie 2006, societăţile comerciale răspund penal, pedeapsa principală generală prevăzută de legea penală fiind amenda penală de la 2.500 RON la 2.000.000 RON, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societăţii, suspendarea totală sau parţială a activităţii, închiderea unor puncte de lucru, interdicţia temporară de a mai participa la proceduri de achiziţii publice, difuzarea hotărârii de condamnare).

În afara răspunderii penale, persoanele fizice şi juridice răspund civil, fiind obligate să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate.

Au existat şi o serie de cazuri de succes vizând distribuitori de programe pentru calculator pre-instalate, fără licenţă, pe calculatoarele vândute unor clienţi sau distribuitori de discuri optice cu software piratat.

În ultimele şase luni, au fost investigate trei cazuri de hard-disk loading (cazuri de magazine de calculatoare care vând PC-uri cu software pre-instalat nelicenţiat) de către echipe ale inspectoratelor judeţene de poliţie din Hunedoara, Buzău şi Ialomiţa, sub coordonarea parchetelor de pe lângă tribunalele locale.

S.C. Request Dot Ro S.R.L., o societate din Constanţa, implicată în activităţi de distribuire de software nelicenţiat pre-instalat pe calculatoarele vândute, a fost nevoită să plătească despăgubiri către membrii BSA în iulie 2009, ca urmare a încălcării drepturilor de autor ce le aparţin.

IPJ Timiş a efectuat verificări cu privire la activitatea unei persoane fizice care, la scară largă, producea şi distribuia discuri optice pirat. Membrii BSA ale căror drepturi de autor au fost încălcate au formulat plângere penală şi cerere de despăgubiri pentru mai mult de 240.000 EURO. Cazul este în curs de investigare.

Din legislaţie…

Conform legislaţiei în vigoare, aceste activităţi reprezintă infracţiunea de distribuire de mărfuri pirat, în varianta agravantă, pentru care se riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 12 ani.

În plus, conform noilor reglementări, în vigoare din octombrie 2006, societăţile comerciale răspund penal, pedeapsa prevăzută în general de legislaţia penală fiind amenda penală de la 2.500 RON la 2.000.000 RON, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societăţii, suspendarea totală sau parţială a activităţii, închiderea unor puncte de lucru, interdicţia temporară de a mai participa la proceduri de achiziţii publice, difuzarea hotărârii de condamnare).

În afara răspunderii penale, persoanele fizice şi juridice răspund civil, trebuind să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate.

Condamnări în cazuri de utilizare neautorizată de programe pentru calculator şi distribuire de software pirat; primele condamnări pronunţate împotriva unor societăţi comerciale pentru încălcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator

În 2009, au fost pronunţate 30 hotărâri penale de condamnare de către instanţele din România, stabilindu-se vinovăţia persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sancţionarea lor şi obligarea la plata de despăgubiri civile faţă de titularii drepturilor de autor.

Instanţele româneşti au pronunţat soluţii de condamnare în cazul reprezentanţilor a două societăţi comerciale implicate în distribuirea de software nelicenţiat aparţinând membrilor BSA, pre-instalat pe calculatoarele vândute.

 

Pe 11 mai 2009, administratorul S.C. Caldor Systems S.R.L., din Blaj, care a pre-instalat software nelicenţiat pe un calculator aflat în service, folosind discuri optice pirat, a fost condamnat de către Tribunalul Alba la 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Cazul este în apel. Societatea comercială a plătit şi despăgubiri către titularul drepturilor de autor încălcate şi a publicat un anunţ cu privire la această situaţie de încălcare şi la consecinţele sale, într-un ziar central.

Administratorul unei companii din Sibiu, care a fost descoperită în 2006 ca desfăşurând activităţi de distribuire de software nelicenţiat preinstalat pe computere, a fost condamnat în 2009 de către Tribunalul Sibiu la 1 an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz, instanţele au pronunţat iniţial achitarea, dar finalmente, în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat soluţia şi a trimis dosarul la Tribunalul Sibiu, care a dat soluţia de condamnare a administratorului, obligând inculpatul şi la plata de despăgubiri civile în valoare de 8.400 EURO.

Tribunalul Sibiu a pronunţat primele două soluţii de condamnare în România a unor societăţi comerciale pentru încălcarea drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Pe 3 iunie 2009, respectiv, pe 1 iulie 2009, două birouri de arhitectură şi cadastru au fost condamnate fiecare la câte 20.000 RON amendă penală. În plus, administratorii societăţilor comerciale au fost condamnaţi la pedeapsa amenzii penale, iar societăţile au fost obligate, în solidar cu inculpaţii persoane fizice, la plata de despăgubiri civile în valoare de 16.350 EURO şi, respectiv, 5.689 EURO. Dosarele se află în acest moment pe rolul Curţii de Apel Alba-Iulia.

T.D.I. şi T.A.M., două persoane implicate în distribuire de mărfuri pirat în Alba, au fost condamnate de către Tribunalul Alba la câte un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, instanţa obligându-i la plata de despăgubiri civile către membrii BSA în valoare de 64.700 EURO. Dosarul se află în acest moment pe rolul Curţii de Apel Alba-Iulia.

Soluţii similare au fost pronunţate în 2009 de instanţele din Timiş, Dolj, Cluj, Prahova, Sibiu, Galaţi, Alba, Bucureşti, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Tulcea, Sălaj etc.

Date de contact:

·                 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul Dreptului Proprietăţii Intelectuale – telefon: 021.319.38.09

·                 Inspectoratul General al Poliţiei Române – Serviciul Comunicare Publică – 021.316.66.65, email : presa@politiaromana.ro

·                  Pentru mai multe informaţii privind activităţile BSA, vă rugăm să sunaţi la BSA Infoline – tel.: 021.311.16.28 sau trimiteţi un e-mail la BSARomania@bsa.org.

Despre BSA

Business Software Alliance (www.bsa.org) este principala organizaţie dedicată promovării unui univers digital sigur şi legal. BSA este vocea industriei mondiale de software comercial şi a partenerilor săi din industria hardware în relaţia cu autorităţile guvernamentale şi pe piaţa internaţională. Membrii săi reprezintă una dintre industriile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Programele BSA sprijină inovaţia tehnologică prin campanii educaţionale şi iniţiative publice care promovează protejarea drepturilor de autor, securitatea informatică, comerţul electronic. Printre membrii BSA se numără: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Bitdefender, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, GECAD Software, Graphisoft, Kepler-Rominfo, McAfee, Microsoft, Romsym Data, Siemens, Siveco, Softwin, Symantec, Tekla, Tele Atlas şi The MathWorks.

Despre Servicul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală

Servicul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală este structura specializată din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, cu atribuţii în combaterea infracţiunilor DPI şi de coordonare atât la nivel central cât şi local a procurorilor anume desemnaţi cu instrumentarea acestui tip de cauze, precum şi a tuturor instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea pirateriei şi contrafacerii.

Despre Serviciul Proprietate Intelectuală şi Fraude Vamale din cadrul Poliţiei Române

Serviciul Proprietate Intelectuală şi Fraude Vamale face parte din Direcţia de Investigare a Fraudelor şi are în componenţă ofiţeri de poliţie cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor în legătură cu drepturile de proprietate intelectuală. Totodată, la nivel teritorial în cadrul Serviciile de Investigare a Fraudelor există ofiţeri de poliţie cu competenţă exclusivă în instrumentarea infracţiunilor la regimul DPI.