Malware-ul care atacă telefoanele mobile s-a dublat ca număr

        CUMPARATI

 

Numărul programelor periculoase care atacă platformele mobile de operare s-a dublat în perioada august 2009 – decembrie 2010. Anul trecut au fost detectate peste 65% de noi tipuri de malware pentru telefoane mobile, comparativ cu 2009, iar aproximativ 1000 de versiuni ale acestora – din 153 de familii malware – au fost incluse în bazele de date cu semnături ale Kaspersky Lab până la finalul lui 2010.

Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab şi autor al analizei „Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4” spune că lista platformelor mobile de operare atacate de malware s-a extins considerabil în 2010.

Popularitatea în creştere a sistemului de operare Android a atras atenţia infractorilor cibernetici, astfel că, în luna august 2010, şi-a făcut apariţia primul program periculos creat special pentru această platformă. În prezent, numărul acestor programe a ajuns la 15, dintr-un total de 7 familii malware. În perioada august 2009 – decembrie 2010 au fost identificate şi primele ameninţări pentru Apple iOS, însă au fost afectate doar telefoanele iPhone cu jailbreak, care permiteau instalarea de aplicaţii nesemnate de Apple.

Majoritatea ameninţărilor mobile ţintesc platforma Java 2 Micro Edition (J2ME), utilizată de un număr foarte mare de telefoane mobile. Aşadar, nu doar smartphone-urile prezintă risc de infecţie, ci şi cele clasice. Pe locul doi se află platforma Symbian, iar pe trei Python.

„Troienii-SMS rămân în continuare cea mai uşoară şi eficientă metodă prin care infractorii cibernetici câştigă bani”, spune Denis Maslennikov. „Motivul este simplu: orice telefon mobil, fie smartphone sau dispozitiv clasic, se află în conexiune directă cu banii transferaţi prin contul de abonat. Exact această legătură directă este exploatată de infractori”, explică Maslennikov.

Începând cu anul 2010, această metodă de fraudare a încetat să fie singurul mijloc ilegal pentru a intra în posesia banilor abonaţilor diferitelor reţele de telefonie mobilă. Infractorii cibernetici au început să creeze viruşi capabili să redirecţioneze utilizatorii serviciilor de mobile banking către site-uri de phishing sau să fure parolele trimise de bancă pe telefonul mobil. Ameninţările informatice mobile au devenit din ce în ce mai complexe, iar atacurile lansate de acestea au atins un nivel mult mai ridicat.

Kaspersky Lab estimează că numărul vulnerabilităţilor software din platformele mobile de operare va creşte în următoarea perioadă, alături de ameninţările informatice care ţintesc sistemul Android. De asemenea, numerele scurte, cu suprataxă, vor fi în continuare folosite de infractorii cibernetici pentru a fura bani de la utilizatori prin intermediul troienilor-SMS.

Întreaga analiză realizată de Denis Maslennikov este disponibilă aici: http://www.securelist.com/en/analysis/204792168/Mobile_Malware_Evolution_An_Overview_Part_4. Kaspersky Lab este de acord ca informaţiile publicate în acest articol să fie folosite atât timp cât sunt atribuite autorului, companiei şi sursei principale a materialului. Este interzis ca acest text să fie republicat fără acordul Kaspersky Lab.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.