Recenzie Phenom II X2 560 BE AMD

        CUMPARATI

Procesoarele cu multiplicatoare deblocate sunt un fel de piatra filozofala in materie de overclocking (crestere a frecventei de tact). Ca si seria K de la Intel, cipurile Black Edition (BE) de la AMD ofera pasionatilor aceasta posibilitate. AMD a prezentat recent cateva procesoare noi, unul dintre acestea fiind Phenom II X2 560 BE. Acesta reprezinta doar o crestere minora a multiplicatorului de referinta fata de actualul Phenom II X2 555 BE (16,5 fata de 16) si o crestere mica a pretului (105 USD fata de 88 USD), dar siliconul ar trebui sa fie mai rezistent, ceea ce ar trebui sa duca la o crestere mai mare a frecventei de tact si o deblocare mai buna a nucleelor.

Phenom II Logo (picture courtesy AMD)

Pentru cei nefamiliarizati cu multiplicatoarele deblocate, este un nou instrument in arsenalul overclocking-ului. Principala diferenta este ca se poate mari multiplicatorul, in loc sa fie posibila doar reducerea lui, ca la procesoarele obisnuite.  Fara posibilitatea de a mari multiplicatorul, singura posibilitate de overclok este marirea FSB-ului (ceasul de baza sau referinta HT (Hyper-Threading), ceea ce poate solicita excesiv alte componente.  Posibilitatea de a modifica atat multiplicatorul cat si FSB (frontside bus, magistrala dintre procesor si memoria RAM) ofera un plus de control si de flexibilitate pentru overclock.

Specificatii

Victima: noul 560

  • Denumirea produsului: Procesor Phenom II™ X2 560 Black Edition
  • Numarul modelului si frecventa nucleului: X2 560 / 3,3 GHz
  • Numar de catalog: HDZ560WFK2DGM
  • Dimensiuni cache nivel 1: 64 K instructiuni nivel 1 si 64 K cache date nivel 1 per nucleu (total 256 KB nivel 1 per procesor)
  • Dimensiuni cache nivel 2: 512 KB cache date de nivelul 2 per nucleu (total 1 MB nivelul 2 per procesor)
  • Dimensiuni cache nivel 3: 6 MB (partajat)
  • Total cache (nivel 2 + nivel3): 7 MB
  • Tip de controler de memorie: controler de memorie integrat pe 128 biti *
  • Viteza controlerului de memorie: Pana la 2,0 GHz cu tehnologie Dual Dynamic Power Management
  • Memorie acceptata: Memorii DIMM neinregistrate pana la PC2-8500 (DDR2-1066 MHz) si PC3-10600 (DDR3-1333 MHz)
  • Specificati HyperTransport 3.0: O legatura 16-bit/16-bit pana la 4.0G Hz duplex integral (2,0 GHz x2)
  • Total banda procesor-sistem: Pana la 37,3 GB/s banda totala [Pana la 21,3 GB/s banda de memorie (DDR3-1333) + 16,0 GB/s (HT3)] sau pana la 33,1 GB/s banda totala [Pana la 17,1 GB/s banda de memorie (DDR2-1066) + 16,0 GB/s (HT3)]
  • Pachet: Matrice cu grila de micro-pini organica (micro-PGA) cu soclu AM3 cu 938 de pini
  • Produs la: GLOBALFOUNDARIES Fab 1 modul 1, Dresda, Germania (fost AMD Fab 36)
  • Tehnologie de proces: tehnologie SOI (silicon pe izolator) DSL 45 nm
  • Dimensiuni aproximative matrita: 258 mm2
  • Numar aproximativ de tranzistori: 758 de milioane
  • Putere disipata maxima: 80 wati
  • Nume de cod AMD: ‘Calisto’

*Nota: posibilitate de configurare pentru doua canale de 64 biti pentru scriere/citire simultana

X2 este aceeasi matrita ca si X4, dar are numai jumatate din nuclee activate (fotografie prin amabilitatea AMD)

Sa facem o comparatie cu 555:

  • Frecventa: 3,2 GHz (16*200 MHz)
  • Total cache L2: 1 MB
  • Pachet: Soclu AM3
  • Putere disipata: 80 W
  • Tehnologie de proces: SOI 45 nm

Procesoarele sunt in linii mari aceleasi,  cu exceptia multiplicatorului de referinta. Ca si 555 si alte procesoare Phenom II X2, acestea au exact aceeasi matrita ca si cipurile X4, dar cu doua nuclee dezactivate. Compartimentele sunt reduse, cu alte cuvinte celelalte doua nuclee nu sunt destul de puternice pentru a functiona la parametrii de referinta, dar asta nu inseamna ca nu functioneaza deloc. Iata o noutate excelenta pentru cei pasionati: cu anumite placi de baza, cum ar fi Biostar TA890FXE utilizata pentru recenzia de fata, cele doua nuclee ascunse pot fi activate si eventual (alimentand procesorul la o tensiune ceva mai ridicata) puteti obtine un procesor cu patru nuclee (X4) la pretul unuia cu doua nuclee (X2). De asemenea, cresterea multiplicatorului de referinta la 16,5 poate insemna ca 560 sunt cipuri mai bune decat 555, ceea ce poate sugera performante mai ridicate in materie de crestere a frecventei de tact.

Performante

Marketingul este adesea inselator, dar valorile de referinta nu mint niciodata… sau asa ceva. In orice caz, am supus acest 560 la cateva ore de tortura, ca sa vad de ce e in stare cu adevarat. Voi utiliza aceeasi Biostar TA890FXE recenzata anterior, ceea ce imi va da posibilitatea sa compar parametrii atinsi de acest procesor cu cei ai Athlon II X4 640. As fi vrut sa pot compara direct cu 555, dar din pacate nu am asa ceva la dispozitie. Am utilizat drept cadru de referinta parametrii de la HWBot. In baza de date HWBot exista o varietate mult mai mare de echipamente utilizate, de aceea parametrii lor nu pot fi comparati direct, dar vor furniza totusi indicii serioase despre performantele relative.

Date HWBot pentru Phenom II X2 555 BE:

  • O singura activitate: Super Pi1 M medie – 16,703 s
  • Multitasking: wPrime 32 M medie – 15,124 s
  • Crestere medie a frecventei de tact (MHz): 2x 3200 (4531)

Datele din tabel provin din toate remiterile cu toate tipurile de racire, inclusiv gheata uscata si azot lichid, dar mediile nu ar trebui sa fie mult diferite de posibilitatile in aer. Filtrand putin datele, am determinat ca cresterea maxima a frecventei de tact cu racire cu aer este de 4630 MHz la 1,62 V. Pe aceasta baza, pare posibil de atins media de 4531 MHz indicata mai sus.

Platforma de testare:

  • Procesor: Phenom II X2 560 Black Edition AMD
  • Placa de baza: Biostar TA890FXE
  • Memorie: G.Skill 2x 1 GB DDR3-2000 Trident
  • Alimentare cu energie: NZXT HALE90 850 W
  • Racire: Zalman CNPS-9900

Rezultate

La cresterea frecventei de tact a acestui cip, am putut atinge o crestere maxima a frecventei de tact de 4300 MHz, foarte apropiata de obiectivul de 4500 MHz.  La efectuarea testelor, am reusit incheierea tuturor la maximum 4133 MHz.  Am reusit trecerea unui test de 1 ora cu OCCT la viteza respectiva, dar nu am avut timp sa testez daca prezinta stabilitate timp de 4 ore cu Prime95.  Am reusit sa ating o referinta HT maxima de 290 MHz, mai ridicata decat cea obtinuta la utilizarea Athlon II X4 640.  Si mai frumos este ca am reusit deblocarea la 4 nuclee si executarea timp de 10 minute a Prime95 la 4 GHz (20 x 200 MHz).  Asta m-a impresionat, deoarece am imprumutat un Phenom II X2 555 ca sa testez posibilitatea de deblocare pentru prima recenzie a Biostar TA890FXE, dar nu am reusit stabilizarea procesorului respectiv cu 4 nuclee nici macar la viteza de referinta.

Deblocat la X4 cu functionare la 4 GHz

Computerele sunt utilizate in mai multe scopuri, iar pentru multe din acestea performantele ridicate prezinta avantaje. Valorile de referinta sintetice incearca simularea performantelor reale, dar acestea nu corespund intotdeauna perfect. Totodata, valorile de referinta pentru redare cum ar fi Cinebench indica mult mai bine performantele reale pentru simularea carora sunt proiectate. Capturile de ecran cu valorile de referinta se gasesc in galeria de la finalul articolului.

Mai mult, avem rezultatele care conteaza pentru competitorii in materie de overclock: SuperPi, PiFast, wPrime si 3DMark. Acestea pot avea un echivalent in performantele reale, dar ‘boint’-urile (punctele de bot cu HWBot) conteaza mult mai mult!  Testele Athlon II X4 au fost efectuate la viteze diferite, in functie de setarile care permit procesorului sa treaca testul.  Am extras cifrele direct din recenzia mea la Biostar TA890FXE, deci vedeti acolo mai multe detalii.

Concluzie

Phenom II X2 560 BE este un adaos binevenit la familia Black Edition si reprezinta o reimprospatare normala a produsului.  Frecventa sa de tact nu poate fi crescuta mult mai bine decat la 555, dar cipul este ceva mai stabil, permitand in linii mari obtinerea unui Phenom II X4 la pret redus.  Avand in vedere preturile cu amanuntul in jur de 120 USD pentru 560 si preturile cu amanuntul in jur de 195 USD pentru X4 970, acesta este un exemplu perfect de obtinere a unui raport calitate-pret mai bun cu ajutorul overclock-ului. Daca doriti un cip fantastic pentru overclok, trebuie sa cautati altceva, dar acest procesor are cu siguranta atuurile sale si nu trebuie ignorat.