Unul din doi utilizatori este îngrijorat de pierderea sau furtul datelor personale din cauza software-ului piratat

        CUMPARATI

 

Un studiu la nivel global arată că 80% dintre consumatori vor să afle mai multe informații despre riscul utilizării produselor contrafăcute

Cu ocazia Consumer Action Day, Microsoft face publice rezultatele unui sondaj de opinie în care peste 38.000 de persoane din 20 de țări din întreaga lume au fost intervievate pe tema software-ului piratat. Rezultatele arată faptul că utilizatorii se tem de pericolele utilizării software-ului contrafăcut: unul din trei utilizatori sunt de acord că softul piratat nu este sigur, pierderea sau furtul datelor personale fiind primul motiv de îngrijorare. Pentru un consumator, nu numai avantajele imediate ale unui sistem funcțional dar și economiile obținute pe termen lung din întreținerea PC-ului se constituie în argumente pentru achiziționarea unei licențe Windows în varianta preinstalată pe calculatoarele nou achiziționate – cel mai mic preț disponibil pe piață la acest moment.

Rezultatele sondajului de opinie pentru fiecare țară participantă sunt disponibile aici. Potrivit datelor publicate, 70% dintre respondenți consideră că software-ul original este mai sigur, mai stabil și mai ușor de întreținut. Majoritatea celor chestionați – 73% dintre respondenți, spun că ar achiziționa software original daca ar avea de ales și mai mult de două treimi consideră că utilizatorii trebuie să aibă grijă atunci când cumpără software și să se asigure că acesta nu este contrafăcut.

Marilena Ionașcu, License Compliance Manager, Microsoft România: „Sunt două întrebări la care utilizatorii așteaptă răspunsuri clare: de ce să aleagă software original și cum să distingă software-ul original de cel piratat. Prin campania de informare pe care o începem azi, dorim să oferim un răspuns la ambele probleme. Astfel, principalele avantaje ale utilizării programelor software originale sunt: accesul permanent la actualizări de securitate și suport tehnic oferit de Microsoft și de partenerii noștri, protecție antivirus, antispyware și antimalware gratuită prin Microsoft Security Essentials, integrarea facilă cu produsele hardware, software și cu alte servicii. Pentru un consumator, nu numai avantajele imediate ale unui sistem funcțional dar și economiile obținute pe termen lung din întreținerea PC-ului se constituie în argumente pentru achiziționarea unei licențe Windows în varianta preinstalată pe calculatoarele nou achiziționate – cel mai mic preț disponibil pe piață la acest moment. În ceea ce privește a doua problemă – cum să fii sigur că ai ales un produs software original – recomandăm utilizatorilor să acceseze site-ul www.howtotell.com, disponibil și în limba română.”

Microsoft recomandă utilizatorilor să verifice dacă software-ul lor trece testul de validare Windows la http://www.microsoft.com/genuine/validate atunci cand cumpără un PC cu Windows preinstalat și de fiecare dată când fac cumpărături online și folosesc cardul de credit. În același timp, este important ca utilizatorii să fie informați asupra riscurilor la care se expun prin utilizarea de software piratat, altele decât cele legale și care afectează în egală măsura persoanele fizice și companiile. Printre acestea se numără:

1. Riscuri de securitate a datelor și a informațiilor cu care fiecare dintre noi lucrează zi de zi: prin pirateria software, utilizatorii se expun riscurilor de a utiliza un produs inferior care îi face vulnerabili la viruși, spyware și alte coduri malițioase care facilitează furtul datelor personale și confidențiale;
2. Riscuri economice: un incident cauzat de un program software infectat cu malware poate depasi 1000 USD pentru un singur calculator, iar prejudiciile asociate cu pierderea și compromiterea datelor se pot ridica până la zeci de mii de dolari pentru fiecare incident în parte;

Astăzi, produsele piratate se apropie foarte mult de variantele originale, iar acest lucru îngreunează distingerea produselor originale.

Lixandru V. Daniel, București: „Am cumpărat calculatorul împreună cu Windows XP Professional de la un hypermarket cunoscut din București. Calculatorul a fost pornit și testat în magazin pentru a mă asigura că nu sunt probleme. Ulterior, am ajuns acasă și, pentru o perioadă, nu am avut nici o problema cu acesta. Însă, în momentul în care am dorit să activez sistemul de operare, am primit mai multe mesaje prin care eram anunțat că e posibil să fiu victima unui sistem de operare contrafăcut. În timp, am observat și apariția mesajului “Windows is not Genuine”. Când am vrut să instalez sistemul de operare am văzut că CD-ul primit nu avea hologramă. Am instalat totuși sistemul de operare Windows de pe CD-ul primit și după o perioadă au apărut aceleași probleme. Pentru că au trecut mai multe luni de la achiziția calculatorului, dar și pentru că nu știam că ar fi trebuit să am garanție și pentru Windows, am cumpărat un alt sistem de operare, din alt magazin. Abia după ce am cumpărat al doilea sistem de operare am observat cum ar trebui să arate CD-ul original Windows. Tot atunci am aflat și de posibilitatea de a beneficia de garanție pentru calculatoarele cu Windows.”

Având ca punct de plecare seria de evenimente din cadrul Consumer Action Day, Microsoft România lansează o campanie de comunicare si informare in sprijinul consumatorilor care cuprinde: spot TV, elemente de comunicare online și social media, precum și tactici de PR. Campania își propune să prezinte în detaliu de ce e bine sa alegem software original, prezentând atât avantajele acestui lucru, cât și riscurile la care ne expunem în cazul utilizării software-ului piratat, și, de asemenea, cum facem diferența între software-ul original și cel contrafăcut.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: www.fii-destept.ro.

Despre Microsoft

Fondat în 1975, Microsoft (Nasdaq "MSFT") este liderul mondial în software, servicii și soluții, care ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul.

Misiunea Microsoft România este creșterea satisfacției partenerilor și utilizatorilor tehnologiei de vârf Microsoft, contribuind cu profesionalism și onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporației.