ASBIS anunta rezultatele financiare pe 2006

ASBISc Enterprises Plc (‘ASBIS’ sau ‘Grupul’), distribuitor de componente calculatoare de top aflat in continua dezvoltare pe pietele din Europa Centrala si de Est si din fosta Republica Sovietica, anunta rezultatele financiare anuale, in urma listarii sale la Bursa de Valori Londoneza AIM in octombrie 2006. ASBIS a incheiat un an de succes in ce ceea ce priveste comercializarea produselor sale, cu un venit record la 31 decembrie 2006 care a depasit 1 miliard USD. Ca urmare a acestui fapt, profitul pentru acest an a depasit asteptarile pietei si previziunile analistilor.

Sergei Kostevitch, CEO si Presedinte al ASBIS, a declarat: „Suntem foarte fericiti sa prezentam aceste rezultate record pentru prima data in calitate de companie cotata la bursa de valori si suntem nerabdatori sa ne promovam strategia de extindere continua a activitatii de distributie a produselor proprii marcii noastre si a produselor „white label”. ”

„Privind spre viitor, ne concentram pe largirea gamei de produse comercializate, stabilind anumite marje pe fondul unei baze de costuri strict gestionata. Anticipam ca pietele pe care activam vor ramane competitive si se vor afla sub presiunea preturilor, dar in acelasi timp suntem increzatori ca vom putea continua majorarea cotei de piata pe care am dobandit-o in decursul ultimului exercitiu financiar. De asemenea, suntem increzatori ca ne vom mentine pozitia de lider de piata pe baza infrastructurii noastre puternice, a capacitatilor de distributie si a abilitatii de a lansa rapid noi produse si servicii – inclusiv servicii online inovatoare – pentru baza noastra de clienti aflata in continua crestere. ”

„Pietele pe care activam sunt puternice si aflate in permanenta dezvoltare, insa raman la un stadiu semnificativ subdezvoltat, fapt care acorda Grupului oportunitatea reala de extindere. Concentrandu-ne pe sporirea profitabilitatii, suntem increzatori in anul viitor.”

Pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2006, Grupul a raportat venituri cu 8,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 1,01 miliarde USD (2005: 930,39 milioane USD), o crestere a profitului din exploatare cu 30,1% la 16,08 milioane USD (2005: 12,30 milioane USD), o crestere a profitului inainte de impozitare cu 36,9% atingand 12,76 milioane USD (2005: 9,32 milioane USD) si castiguri de baza pe actiune din operatiuni continue cu 13,9% mai mari atingand suma de 19,7 centi (2005: 17,3 centi). Grupul si-a mentinut pozitia puternica pe piata monetara inregistrand un flux total de lichiditati si active lichide la 31 decembrie 2006 de 13,25 milioane USD, usor ridicat fata de rezultatul anual de 12,18 milioane USD la 31 decembrie 2005.
Grupul actioneaza pe un singur segment de distributie de componente IT in diferite regiuni geografice. Vanzarile grupului pe piete geografice au fost urmatoarele:

                                                                   2006                      2005
                                                                   USD                      USD
      
Fosta Uniune Sovietica                                491.246.643          453.459.232
Europa de Est                                             342.540.983          313.126.344
Europa de Vest                                             88.783.690            84.898.710
Africa si Orientul Mijlociu                              68.656.262            54.865.258
Altele                                                            17.567.019            24.039.738
Total venituri                                             1.008.794.597          930.389.282

 

Pe piata geografica din Europa de Est, filiala ASBIS Enterprises din Europa de Sud-Est a incheiat anul cu o cifra anuala a vanzarilor de 101 milioane USD – raportand o crestere de 35% fata de suma de 75 milioane USD inregistrata in anul precedent. Cresterea de peste 10% a acestor cifre reprezinta o dovada a faptului ca filiala ESE a grupului ASBIS se extinde aproximativ de trei ori mai rapid decat activitatea de dezvoltare la nivel global. Regiunea Europei de Sud-Est este alcatuita din birouri in Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia si Slovenia. Nevoile clientilor din celelalte tari aflate in plin proces de dezvoltare din regiune – precum Bosnia si Herzegovina, fostele republici Iugoslave Macedonia si Albania – sunt acoperite in prezent de birourile deja existente in regiune.
Cresterea veniturilor obtinute a fost sustinuta de puternicele relatii permanente ale Grupului cu baza sa de furnizori, inclusiv importanti producatori din domeniu cum ar fi Intel, AMD, Hitachi, Seagate, Samsung si de adaugarea de noi furnizori pe pietele geografice cheie.
In plus, asa cum a anuntat in prealabil, Compania a observat o crestere incurajatoare a procentului de vanzari ale grupului, dobandita prin intermediul celor doua linii de produse superioare, Prestigio (display-uri cu ecran plat si tehnologii LCD) si Canyon (periferice electronice pentru consumatori si accesorii).
Una din tendintele cheie de pe piata noastra il reprezinta presiunea preturilor, in special in ceea ce priveste echipamentele de consum, sector in care cota de piata a Grupului este mentinuta in principal prin lansarea de noi produse si prin upgrade-uri. Grupul a reusit sa-si mentina aceasta cota si chiar sa inregistreze o crestere. Acesta este rezultatul unei continue imbunatatiri a gamei de produse si a investitiilor in sectorul produselor sub marca proprie. S-a inregistrat o crestere a vanzarilor pe unitate de aproximativ 40% ajungand la mai mult de 16 milioane bucati in decursul anului 2006. In plus, proportia vanzarilor la produsele proprii cu marja ridicata de profit a crescut deasemenea cu aproximativ 20% fata de nivelul din anul precedent.
 
Despre ASBIS
ASBISc Enterprises PLC, infiintata in 1995, are sediul in Cipru si este specializata in distributia de componente IT, sisteme si periferice, avand 31 depozite in 19 tari din Europa Centrala si de Est, Statele Baltice, fosta Uniune Sovietica, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Avand un sistem centralizat de achizitii, grupul ASBIS cumpara de la producatori importanti din toata lumea cum ar fi Intel, Seagate, Hitachi si Samsung. Exista patru centre principale de distributie in Republica Ceha, Olanda, Finlanda si Emiratele Arabe Unite (Dubai) care furnizeaza produse atat pentru operatiuni in interiorul tarii, cat si direct la clienti.
Grupul imbina experienta internationala a conducerii corporative cu expertiza locala a birourilor sale din fiecare tara in care activeaza. O cunoastere profunda a Europei de Est si a multitudinii de culturi, limbi si norme fiscale a permis Grupului sa ajunga pe o pozitie fruntasa in aceasta regiune si i-a permis sa patrunda pe pietele noi din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) in mod rapid si la costuri avantajoase. In consecinta, Grupul este in prezent unul din cei mari distribuitori de componente IT din Europa de Est si singura companie capabila sa presteze servicii de distributie pentru majoritatea tarilor din Europa de Est. Grupul se situeaza pe locul 3 in clasamentul distribuitorilor din EMEA pentru componente precum HDD-uri si procesoare. Dimensiunile operatiunilor sale indica faptul ca Grupul acorda valori semnificative liniilor sale de clienti. ASBIS detine mai mult de 700 angajati, peste 16000 clienti si venituri anuale la nivel record de peste un miliard USD (2006).


Filiala din Romania a grupului ASBIS Enterprises Ltd a fost infiintata in 1998 si a pornit in acel an cu trei angajati. In momentul de fata numarul acestora a ajuns la 42, incluzand si reprezentantii zonali din Transilvania, Moldova, Banat. ASBIS Romania a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 43 milioane de dolari, in crestere cu 83% fata de anul anterior.  Pentru 2007 ASBIS Romania tinteste o crestere a afacerilor la 65 milioane de dolari.
ASBIS Romania distribuie o gama de produse completa, reprezentand furnizori de top ai industriei IT: ADAPTEC, ALPS, AMD, ASUS, CANYON, COMPAL, DELUX, ECS, FOXCONN, INNOVISION, INTEL, KINGMAX, KINGSTON, LITEON, LSI, MICROACCESORIES, MICROSOFT, NEC, PIONEER, PQI, PRESTIGIO, PROMISE, QUNATA, QUANTUM, SAMSUNG, SEAGATE, SONY, TANDBERG, TOSHIBA.
www.asbis.comwww.asbis.ro