Procesor AMD cu trei nuclee

În urma lansării de săptămâna trecută, cea mai mare lansare de procesoare pe care a făcut-o în ultimii ani, producătorul de cipuri Advanced Micro Devices Inc a anunţat luni că va comercializa un procesor cu trei nuclee la începutul lui 2008.

‘Mişcarea anunţată de AMD, care până la jumătatea anului trecut deţinea un avantaj faţă de rivalul său mult mai mare, Intel Corp, ar putea ajuta AMD să obţină o cotă mai mare pe piaţa de calculatoare personale desktop’, a declarat compania din Sunnyvale, California.

AMD şi Intel comercializează în momentul de faţă procesoare cu unul, două şi patru nuclee (quad core), acestea fiind unităţile principale de procesare ale unui computer. Prin introducerea procesorului Phenom cu trei nuclee, AMD speră să accelereze procesul de adoptare a procesoarelor multinucleu, având în vedere că în momentul de faţă vânzările de PC-uri cu procesoare quad-core sunt modeste. 

În trimestrul 2 al anului 2007, mai puţin de 2% dintre PC-urile desktop vândute au fost echipate cu procesoare quad core, conform firmei de consultanţă Mercury Research.

AMD comercializează procesoare cu unul, două şi patru nuclee pentru consumatorii de pe piaţa desktop; produsele au diferite cantităţi de memorie şi diferite niveluri de performanţă.

AMD a lansat săptămâna trecută procesorul său Opteron quad-core, care fusese cunoscut sub numele de cod Barcelona şi a ajuns pe piaţă cu o întârziere de circa şase luni. Barcelona oferă performanţe superioare, consum mai redus de energie, şi facilitează rularea simultană a mai multor sisteme de operare, o caracteristică numită virtualizare.