Asustek şi Gigabyte vor începe producţia noilor platforme AMD în septembrie

Asustek Computer şi Gigabyte Technology, doi fabricanţi importanţi de plăci de bază pentru computere, doresc să lanseze deja în septembrie plăci de bază alimentate de setul de cipuri logice centrale de ultimă generaţie AMD 790, produs de Advanced Micro Devices. Noul chipset va oferi suport pentru tehnologii inovatoare precum PCI Express 2.0 şi suport pentru noile microprocesoare AMD bazate pe microarhitectura îmbunătăţită K10.
 
Conform unei ştiri publicate de site-ul web DigiTimes, Asustek şi Gigabyte au fabricat deja plăci de bază motorizate de setul de cipuri logice centrale AMD 790 şi „au livrat deja mostre pentru verificarea designului (DVT)” către fabricantul de cipuri. Noul chipset va fi lansat la sfârşitul lunii septembrie şi cei doi fabricanţi de plăci de bază, aflaţi printre cei mai mari din lume, vor fi în măsură să lanseze pe piaţă noile platforme la scurt timp după lansarea oficială.

Ştiri mai vechi susţineau că noul north bridge AMD RD790 oferă suport pentru tehnologia HyperTransport 3.0, cu viteze de tact de până la 2.6GHz, precum şi 42 de canale PCI Express 2.0 (grupate astfel: două x16 pentru plăci grafice, unul x4 pentru conectarea unui controller I/O, unul x4 pentru plăci de extensie şi alte două x1 pentru carduri de extensie). AMD RD790 va fi compatibil cu viitoarele procesoare pentru AM2+. Se zvoneşte că cipul în sine va fi fabricat de TSMC, în tehnologia de 65nm.

 

AMD 790, proiectat iniţial de ATI Technologies, va fi primul set de cipuri logice centrale de ultimă generaţie oferit de AMD în ultimii ani, având în vedere că până în prezent compania se baza pe chipseturi oferite de companii precum ATI (devenită o divizie AMD), Nvidia Corp., Silicon Integrated Systems Corp., Via Technologies şi aşa mai departe. Noul chipset va oferi suport pentru tehnologia multi-GPU CrossFire, cu până la patru plăci video simultan, precum şi pentru tehnologia CrossFire Physics, şi va constitui o ameninţare la adresa chipseturilor Nvidia nForce pentru platfoma AMD. AMD790 va fi baza platformei FASN8 de ultimă generaţie pentru entuziaşti, cu două procesoare AMD.