Ediţia Barcelona Quad-Core soseşte în curând

Continuând să conducă procesul de trecere a pieţei mainstream de echipament hardware profesional către procesoare cu utilizare eficientă a energiei, AMD a anunţat că livrarea procesoarelor quad-core AMD Opteron™ cu nume de cod “Barcelona” este planificată să înceapă la sfârşitul acestei veri, atât pentru versiunile standard, cât şi pentru cele cu consum redus. Aceasta ar fi prima dată când AMD oferă simultan procesoare atât în versiunea standard, cât şi în cea cu consum redus, încă de la lansare.

În plus, AMD a actualizat calendarul planificat al disponibilităţii procesoarelor “Barcelona” şi a oferit detalii suplimentare despre produse. AMD se aşteaptă ca livrările de procesoare către parteneri să înceapă în august 2007, urmând ca sistemele partenerilor platformei AMD să fie livrate începând cu septembrie 2007. Datorită arhitecturii sale îmbunătăţite – este primul procesor x86 din lume care integrează patru nuclee de procesare pe o singură pastilă de siliciu – procesorul Quad-Core AMD Opteron™ poate oferi performanţe semnificative şi o eficienţă sporită de tip performanţă-per-watt, comparativ cu arhitecturile procesoarelor existente; în acelaşi timp, noul procesor este proiectat să fie compatibil cu platformele AMD Opteron existente. 

Cu o gamă disponibilă planificată de frecvenţe de până la 2 GHz la lansare, AMD se aşteaptă ca procesoarele sale quad-core native să atingă frecvenţe mai înalte în trimestrul 4 2007, atât în cazul versiunilor standard, cât şi în cazul celor SE (Special Edition). Deşi noile procesoare sunt proiectate să funcţioneze la aceiaşi parametri termici ca şi generaţia curentă de procesoare AMD Opteron, AMD estimează că ele vor oferi performanţe cu până la 70% mai mari în anumite aplicaţii cu baze de date şi cu până la 40% mai mari în anumite aplicaţii cu virgulă mobilă, urmând ca următoarele procesoare la frecvenţe mai mari să mărească semnificativ avantajul de performanţă.  

“Mai mult ca niciodată, clienţii aşteaptă produse eficiente din punct de vedere al utilizării energiei şi un indice superior performanţă-per-watt, considerat la fel de important ca performanţa absolută. Având în vedere noile realităţi din acest domeniu, performanţa obţinută în schimbul unui consum mai mare de energie nu mai este o opţiune viabilă”, a declarat Randy Allen, vicepreşedinte al diviziei de Servere şi Staţii de Lucru a AMD. “AMD a dat prioritate producţiei de produse cu consum scăzut şi standard, întrucât clienţii noştri şi ecosistemul cer acest lucru, iar noi credem cu tărie că introducerea procesoarelor noastre quad-core native AMD Opteron va transforma în realitate promisiunea de a oferi cele mai mari valori ale indicelui performanţă-per-watt pe care  le-a văzut vreodată această industrie”.