Următoarea generaţie wireless – de ce avem nevoie de Dualband Wireless Networking

Până nu demult, când se punea problema implementării unei reţele wireless LAN, frecvenţa predominant aleasă era 2,4 GHz. Acum însă, disponibilitatea 802.11n pe 5 GHz înseamnă că firmele beneficiază de o bandă mai largă pentru conectivitate wireless. Dar ce anume determină cererea pentru acest nivel de lăţime de bandă şi care sunt avantajele implementării tehnologiei dual-band?

Până acum, reţelele locale wireless (WLAN) şi reţelele personale wireless (WPAN) funcţionau în spectrul de 2,4 GHz (802.11b/g/n), utilizând protocoale separate sau standarde pentru diverse aplicaţii. În timp ce această frecvenţă foloseşte o tehnologie WLAN, ea este utilizată şi de alte tehnologii cum ar fi dispozitive Bluetooth, telefonie wireless, HomeRF şi monitorizare pentru copii mici.

Când aceste soluţii funcţionează independent, toate concurează pe aceeaşi frecvenţă radio de 83,5 MHz utilizând protocoale incompatibile – ceea ce poate genera interferenţe, reducând performanţele şi nemulţumind utilizatorii. Din moment ce aceste dispozitive WLAN şi WPAN sunt apropiate unele de altele şi funcţionează în acelaşi spectru nelicenţiat de la 2,4 la 2,4835 GHz, apare evident riscul de a  interfera unele cu altele.

Implementarea WLAN creşte rapid şi pătrunde în zonele publice, acasă, în şcoli, SoHo şi marile corporaţii. Din cauza suprasolicitării spectrului de 2,4 GHz, multe companii salută disponibilitatea unei frecvenţe suplimentare wireless pentru implementarea noii generaţii de echipamente.

Autorităţile în domeniu din Statele Unite şi Europa au alocat un spectru de 200 MHz mult mai larg, permiţând în acest mod un transfer mai mare de date în frecvenţa de 5GHz. În timp ce dispozitivele 802.11b şi 802.11g au înregistrat un mare success de piaţă, apariţia echipamentelor 802.11n în spectru 5 GHz denotă că migrarea spre  5 GHz este esenţială pentru atingerea unui volum mai mare de date transferate, în special în mediul de afaceri.

Principalii factori ce au determinat migrarea wireless către 5 GHz sunt performanţele îmbunătăţite şi reducerea interferenţelor, Reţelele fără fir în 5GHz utilizează aceeaşi tehnologie de bază şi metodologii ca şi 802.11g/n, dar operează în banda de frecvenţă 5,1 – 5,8 GHz în loc de 2,4 GHz. Frecvenţa de 5 GHz are un spectru disponibil mult mai vast, cu 12 canale fără suprapunere, fiecare cu lăţime de bandă de 20 MHz. Aceasta înseamnă performanţe net superioare comparativ cu 2,4 GHz; întreaga bandă de 2,4GHz are o lăţime de 80MHz şi permite doar trei canale fără suprapunere.

Mult mai liberă, 5 GHz oferă performanţe wireless crescute, devenind mediul ideal pentru furnizarea aplicaţiilor ce solicită lăţimea de bandă, cum ar fi HD media streaming şi video on demand, dificil de realizat în 2.,4 GHz. Mărirea lăţimii de bandă permite transferarea simultană a unui volum mai mare de conţinut, opţiune interesantă pentru şcoli, de exemplu, şi agenţii guvernamentale cu mulţi utilizatori. Dezvoltarea tehnologiilor pentru spectrul de 5 GHz va permite ca o singură reţea să suporte furnizarea atât de trafic de voce cât şi multimedia într-o reţea unificată.

Aşa cum s-a specificat mai sus, spectrul de 2,4 GHz este invadat până la saturaţie de telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde cat şi de alte tehnologii wireless emergente, cum ar fi Bluetooth şi HomeRF. Aceste semnale interferă şi scad performanţa 802.11g/n WLAN, blocând periodic userii şi access point-urile, în timp ce spectrul de 5GHz este relativ ferit de interferenţe, HiperLAN2 fiind singura tehnologie ce permite împărţirea spectrului ei.

În plus, pe măsură ce frecvenţa creşte apar limitări (raza, în general, scade). Ca şi consecinţă, sistemul de 5 GHz tinde să aibă o limitare mai mare decât cel de 2,4 GHz. Prin minimizarea propagării undelor radio în afara zonei controlate a unei unităţi, o reţea wireless este mult mai sigură deoarece se reduce posibilitatea  anulării undelor şi atacurilor de tip întrerupere de servicii (DoS).

Vendori ca D-Link privesc 5 GHz ca fiind viitorul tehnologiei wireless, iar în retail se observă deja introducerea de echipamente wireless Dualband ce pot opera în ambele frecvenţe, 2,4 GHz şi 5 GHz. Nu afirmăm că 2,4GHz nu are utilitate, ci dimpotrivă, dispozitivele în 2,4 GHz vor fi utile încă mult timp de acum înainte. Pur şi simplu, 5 GHz oferă exact ce oferă şi 2,4GHz, doar că prezintă mai multe opţiuni pentru segmentul consumer şi pentru afaceri.

2009 este anul în care se vor lansa dispozitive echivalente pentru IMM-uri, cum ar fi access point-uri Dualband Wireless N pentru sectorul educaţional, ce reprezintă un mod simplu şi eficient ca şi costuri pentru şcoli, să îşi extindă reţelele wireless. Ne aşteptăm cu toţii ca, odată cu apariţia tehnologiilor Dualband, standardul wireless  802.11n să fie ratificat în 2009, ceea ce va conduce la un aflux de echipamente wireless în segmentul de business, oferind funcţionalităţi superioare, cum ar fi fast-roaming, SSID multiport, VLAN şi criptare mai puternică.

Wireless N utilizează tehnologia MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) pentru a îmbunătăţi performanţele wireless prin antene multiple şi la transmiţător şi la receptor. Tehnologia Quality of Service (QoS) prioritizează traficul de date sensibil la întârzieri, ceea ce înseamnă că aplicaţiile multimedia şi cele de voce au prioritate faţă de web-browsing. Aceasta ofera o calitare mai buna per ansamblu pentru voce şi permite aplicaţiilor precum cele video şi multimedia să fie rulate fără sacadări.

Mediul de business este reticent în adoptarea tehnologiilor care nu sunt încă standardizate, ceea ce explică de ce 802.11n abia a început să pătrundă în spaţiul IMM-urilor, în ciuda existenţei în retail, încă din 2006, a unei game semnificative de produse “Draft N”. Dacă ne gândim cât timp a fost necesar ratificării 802.11g, vom înţelege că toate acestea durează, iar mulţi realizează acum că 802.11n e pe drumul cel bun. Wireless N este singura specificaţie pentru operarea în bandă 5 GHz, fiind compatibil cu anterioarele 802.11b şi 802.11g, şi reprezintă o opţiune sigură pentru IMM-urile reticente la trecerea la 802.22n.

Din ce în ce mai multe state creează acum disponibilitatea spectrului de 5 GHz astfel încât tehnologiile wireless pot beneficia de avantajele acesteia. Disponibilitatea acestui spectru depinde de legislaţia fiecărei ţări în parte şi de apartenenţa ei la reglementările DFS. De exemplu, China încă întâmpină restricţii în utilizarea benzii de 5 GHz. Modificarea regulamentelor permite ca utilizarea benzii de 5 GHz să se realizeze acum mult mai uşor în multe tări: în Statele Unite, Japonia şi Europa, şi s-au înregistrat implementări pe scară largă, în special în cadrul reţelelor din zona Enterprise. Pe măsură ce tehnologiile Dualband îşi fac acum simţită prezenţa în segmentul IMM-urilor, Dualband networking va deveni în scurt timp un standard popular în asigurarea nivelului de performanţă şi siguranţă pe care indivizii dar şi organizaţiile le aşteaptă de la reţeaua de generaţie următoare.

                                  Cumpara D-link online cu ajutorul ASBIS B2B