Intel prezintă noua familie de procesoare 2010 Intel® Core™

        CUMPARATI

CELE MAI IMPORTANTE ŞTIRI:

  • Procesoarele adresate tuturor oferă acum Tehnologia Intel® Turbo Boost1, care adaptează automat performanţa calculatorului, în funcţie de necesităţile individuale ale diverşilor utilizatori.
  • Acestea sunt primele procesoare produse pe 32 nanometri şi este prima dată când Intel produce în masă o diversitate de chip-uri la preţuri accesibile, folosind un nou proces de producţie, reflectând investiţiile realizate în timpul recesiunii economice, în valoare de 7 miliarde USD.
  • Procesoarele Intel® Core™ i5 sunt de aproximativ două ori mai rapide decât actualele PC-uri, în ceea ce priveşte vizualizarea de fotografii, materiale video şi descărcarea de date4. 
  • Un moment istoric: anumite procesoare integrează grafică direct pe procesor; de asemenea, acestea includ a doua generaţie de tranzistoare cu poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată.
  • Pe lângă laptopuri şi PC-uri, noile procesoare sunt concepute şi pentru ATM-uri, chioşcuri pentru bilete de călătorie, display-uri digitale.
  • Se lansează, de asemenea, peste 10 noi chipset-uri şi produse 802.11n WiFi şi WiMAX, ce integrează noile caracteristici Intel® My WiFi.

INTERNATIONAL CONSUMER ELECTRONICS SHOW, Las Vegas, 7/8 ianuarie, 2010 – Intel Corporation a prezentat noua sa familie de procesoare 2010 Intel® Core™. Produsele oferă un nivel fără precedent de integrare şi performanţă şi includ Tehnologia Intel Turbo Boost1, dedicată laptop-urilor, desktop-urilor şi dispozitivelor încorporate.

Această lansare a noilor procesoare Intel® Core™ i7, i5 şi i3 coincide cu apariţia noului proces revoluţionar de producţie al Intel, pe 32 nanometri (nm) care – pentru prima dată în istoria companiei – va fi utilizat pentru a produce imediat şi a livra pe piaţă procesoare şi caracteristici la preţuri accesibile, dar şi pentru a integra grafică de înaltă definiţie în procesor.

Această lansare fără precedent reflectă investiţiile de 7 miliarde USD, anunţate la începutul anului trecut, în mijlocul unei recesiuni economice globale.

Intel lansează numeroase produse pentru platformă, peste 25 procesoare, adaptoare wireless şi chipset-uri, inclusiv noile procesoare Intel® Core™ i7, i5 şi i3, Chipset-urile Intel® 5 Series şi adaptoarele Intel® Centrino® Wi-Fi şi WiMAX, care includ noile caracteristici Intel® My WiFi (vezi tabelele de mai jos). Peste 400 de designuri de platforme PC laptop şi desktop sunt aşteptate să fie create de producătorii de computere, pe baza acestor noi produse, iar alte 200 sunt aşteptate pentru designuri încorporate.

Noile procesoare 2010 Intel Core sunt create pe baza procesului de fabricaţie pe 32 nm al companiei Intel, care include a doua generaţie de tranzistori cu poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată. Această tehnică, împreună cu alte progrese realizate, ajută la creşterea vitezei computerului, diminuându-i în acelaşi timp consumul de energie.

„Pentru prima dată, există o nouă familie de procesoare Intel dedicată pieţei mainstream care integrează cea mai avansată tehnologie, disponibilă acum la toate categoriile de preţ”, a declarat Sean Maloney, Executive Vice President şi General Manager al Intel Architecture Group. “Aceste procesoare se adaptează necesităţilor individuale, “impulsionând” automat performanţa pentru aplicaţiile comune. Procesoarele au un grad ridicat de eficienţă energetică, putând opri nucleele de procesare sau reducând consumul de energie, asigurând performanţă când utilizatorii au nevoie de ea şi crescând eficienţa energetică atunci când acea performanţă nu mai este necesară.”


Viteza întâlneşte inteligenţa

Bazate pe microarhitectura premiată Intel, “Nehalem”, aceste noi procesoare pentru desktop, dispozitive mobile şi încorporate oferă un nivel ridicat de performanţă inteligentă în lucrul cu muzică, jocuri, clipuri video, filme, fotografii, reţele sociale şi alte aplicaţii mainstream solicitante. În plus, laptop-uri ultra-subţiri cu o grosime mai mică de 2,5 cm, dotate cu noile procesoare 2010 Intel® Core™, oferă un echilibru excelent între performanţă, stil şi o durată de viaţă a bateriei mare.

Noile procesoare Core i7 şi Core i5 includ în plus Tehnologia Intel Turbo Boost1, care oferă un  nivel adaptabil de performanţă, corespunzător activităţilor de computing inteligent. Tehnologia Intel® Turbo Boost1 accelerează în mod automat şi inteligent performanţa, printr-un proces dinamic de adaptare în funcţie de sarcină, pentru a oferi utilizatorilor o impulsionare imediată a puterii de calcul când au nevoie de aşa ceva. Tehnologia Intel® Hyper-Threading2 , inclusă în procesoare Intel Core i7, Core i5 şi Core i3, asigură funcţionarea inteligentă în regim de multi-tasking, permiţând fiecărui nucleu de procesare să ruleze thread-uri multiple, ceea ce asigură utilizatorului un nivel excelent al performanţei şi al timpului de răspuns, completat de o eficienţă energetică de vârf, pentru momentele când mai multe sarcini sunt procesate simultan.

Suportând toate noile procesoare 2010 Intel® Core™, Chipset-ul Intel® 5 Series este prima soluţie single-chip a companiei. Acesta a evoluat de la stadiul de simplă conectare a componentelor până la furnizarea unei game întregi de inovaţii şi capabilităţi la nivel de platformă. Familia Intel® Core™ este dotată şi cu tehnici de reducere a consumului de energie, precum cea numită de Intel “hurry up and get idle” (“Lucrează mai repede şi intră în modul “idle” !) sau “HUGI”, care permite procesoarelor să îşi finalizeze rapid sarcinile, conservând astfel durata de viaţă a bateriei.

Noua familie de procesoare 2010 Intel® Core™ este prima care integrează grafică în procesoarele PC mainstream. Cu Intel® HD Graphics, procesoarele oferă caracteristici vizuale uluitoare şi redarea clipurilor video de înaltă definiţie (HD). De asemenea, aceasta este prima soluţie integrată din industrie care oferă un sistem audio home theater multi-channel Dolby* TrueHD şi DTS* Premium Suite. În plus, Intel® HD Graphics suportă jocuri mainstream şi 3-D, fără a fi necesară adăugarea unei plăci video suplimentare, oferind şi un suport complet pentru noul sistem de operare Microsoft Windows* 7.

O altă caracteristică intuitivă, disponibilă pentru cumpărătorii de notebook-uri mainstream, este Intel Switchable Graphics, care permite utilizatorilor pasionaţi de jocuri foarte solicitante din punct de vedere grafic să treacă automat de la grafica integrată Intel la placa video dedicată, fără a fi necesară o restartare a sistemului, pentru a atinge un nivel optim de durată de viaţă a bateriei şi performanţă.

Alături de laptop-uri şi desktop-uri – Procesoare încorporate

Noile procesoare încorporate 2010 Intel® Core™ sunt destinate dispozitivelor care abordează operaţiuni similare unui PC în lumea inteligentă conectată – de exemplu, în chioşcuri pentru bilete de călătorie, aparate pentru check-out, ATM-uri, afişaje digitale, echipamente medicale, echipamente de comunicaţii şi utilaje industriale. De pildă, proprietarii unui sistem implementat într-o bancă sau într-un magazin, îşi pot gestiona mai bine operaţiunile la ATM-uri, chioşcuri sau alte sisteme de înregistrare inteligente, dacă folosesc aceste platforme. Aceste dispozitive încorporate pot să optimizeze sarcina de lucru, să reducă consumul de energie, să gestioneze de la distanţă reţeaua şi chiar să adune valori metrice bazate pe analiza video, pentru o campanie de advertising mai eficientă.

Intel a extins de asemenea opţiunile pentru raportul performanţă-per-watt pentru platforme integrate, adăugând o memorie ECC (error correcting code memory), pentru corectarea erorilor în aplicaţiile care necesită un standard superior de integritate a datelor. Procesoarele încorporate, împreună cu chipset-urile Intel® 5 Series, oferă un ciclu de viaţă extins, de şapte ani, care corespunde mai bine perioadei de timp în care aceste dispozitive sunt prezente pe piaţă.

Produse Wireless, WiMAX şi multe altele

Brand-ul Intel® Centrino® reprezintă produsele wireless Intel, care vizează o gamă mai largă de utilizatori ca oricând. Trei noi adaptoare Intel® Centrino® Wireless oferă capabilităţi performante 802.11n multi-stream şi suport dual-band pentru WiFi, asigurând utilizatorilor o viteză de până la 8 ori mai mare3, acoperire consistentă şi conectivitate fiabilă, cu un consum minim de energie.

Intel oferă o linie completă de adaptoare de înaltă calitate, iar adaptorul său integrat WiMAX/WiFi suportă WiMAX la 2.3, 2.5 şi 3.5GHz, asigurând o viteză de până la 20Mbps în mişcare.

Toate adaptoarele suportă Tehnologia Intel® My WiFi®, care permite utilizatorilor să îşi transforme laptop-ul într-un hotspot virtual şi să conecteze direct dispozitive wireless la laptop. Aplicaţia Remote WiFi client management alături de echipamentele WiFi cu Tehnologie Intel Embedded IT şi Intel® Active Management Technology 6.0 permite marilor companii să îşi gestioneze de la distanţă clienţii.

În plus, staţiile de lucru entry-level disponibile acum, bazate pe Core™ i5 cu grafică Intel® HD sau cu procesor Intel® Xeon® 3400 şi Chipset Intel® 3450, oferă utilizatorilor acces la o platformă eficientă energetic şi fiabilă, caracteristici cheie ale unei staţii de lucru profesionale.

De asemenea, Intel va introduce pe piaţă noua familie de procesoare 2010 Intel® Core™ cu Tehnologie Intel® vPro™ mai târziu, în cursul acestui trimestru, ajutând astfel managerii de IT şi corporaţiile să beneficieze de capabilităţi de securitate şi gestionare asistate de hardware.

Materiale video, benchmark-uri, fotografii şi multe altele pe www.intel.com/pressroom/CES

Procesoare Intel® Core™ Mobile

Nume procesor

Frecvenţa de bază (GHz)

Frecvenţa turbo1 (GHz)

Core-uri/

Thread-uri

Frecvenţă

Grafică (MHz)

Intel® Core™ i7-620M

2.66

Până la 3.33 GHz

2/4

500-766

Intel® Core™ i5-540M

2.53

Până la 3.06 GHz

2/4

500-766

Intel® Core™ i5-520M

2.4

Până la 2.93 GHz

2/4

500-766

Intel® Core™ i5-430M

2.26

Până la 2.53 GHz

2/4

500-766

Intel® Core™ i3-350M

2.26

n/a

2/4

500-667

Intel® Core™ i3-330M

2.13

n/a

2/4

500-667

Intel® Core™ i7-640LM

2.13

Până la 2.93 GHz

2/4

266-566

Intel® Core™ i7-620LM

2.0

Până la 2.80 GHz

2/4

266-566

Intel® Core™ i7-640UM

1.2

Până la 2.26 GHz

2/4

166-500

Intel® Core™ i7-620UM

1.06

Până la 2.13 GHz

2/4

166-500

Intel® Core™ i5-520UM

1.06

Până la 1.86 GHz

2/4

166-500


Procesoare Intel® Core™ Desktop

Nume procesor

Frecvenţa de bază (GHz)

Frecvenţa turbo1 (GHz)

Core-uri/

Thread-uri

Frecvenţă

Grafică (MHz)

Intel® Core™ i5-670

3.46

Până la 3.73 GHz

2/4

733

Intel® Core™ i5-661

3.33

Până la 3.60 GHz

2/4

900

Intel® Core™ i5-660

3.33

Până la 3.60 GHz

2/4

733

Intel® Core™ i5-650

3.20

Până la 3.46 GHz

2/4

733

Intel® Core™ i3-540

3.06

n/a

2/4

733

Intel® Core™ i3-530

2.93

n/a

2/4

733

 

About Intel

            Intel [NASDAQ: INTC], liderul mondial în inovaţia privind siliciul, dezvoltă tehnologii, produse şi iniţiative menite sa îmbunătăţească continuu munca şi viaţa oamenilor. Pentru informaţii suplimentare cu privire la Intel accesaţi http://www.intel.com/pressroom şi http://blogs.intel.com

Intel şi logo-ul Intel sunt mărci comerciale ale Intel Corporation în Statele Unite şi în alte ţări. 

* Alte nume şi brand-uri pot fi reclamate ca fiind proprietatea unor terţe părţi.

1Tehnologia Intel® Turbo Boost este disponibilă în exclusivitate cu procesoarele Intel® Core™ i5 şi i7. Nivelul de performanţă al Tehnologiei Intel® Turbo Boost poate să difere, în funcţie de hardware-ul, software-ul şi configuraţia de ansamblu a sistemului. Consultaţi producătorul PC-ului dumeavoastră pentru a afla dacă sistemul oferă Tehnologia Intel® Turbo Boost. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.intel.com/technology/turboboost

 

2Tehnologia Intel® Hyper-Threading (HT) (Tehnologia Intel® HT) necesită un sistem cu procesor care suportă Tehnologia Intel® HT Technology şi un chipset, BIOS şi sistem de operare cu capabilităţi Intel® HT Technology. Nivelul de performanţă poate să difere, în funcţie de hardware-ul şi software-ul specific pe care le utilizaţi. Procesorul Intel® Core™ i5-750 desktop nu suportă Tehnologia Intel® HT. Pentru mai multe informaţii, inclusiv pentru detalii referitoare la procesoarele care suportă Tehnologia Intel® HT, accesaţi www.intel.com/technology/platform-technology/hyper-threading/index.htm

3O creştere a lăţimii de bandă de până la 8 ori, bazată pe nivelul maxim teoretic al lăţimii de bandă permis de implementări 3×3 802.11n cu 3 stream-uri spaţiale în combinaţie cu un Access Point 3 spatial stream. Throughput-ul wireless şi/sau aria de acoperire efectivă pot să difere, în funcţie de sistemul dumneavoastră specific de operare şi de configuraţiile hardware şi software. Consultaţi producătorul PC-ului dumneavoastră pentru mai multe detalii.

4Comparând Intel® Core™ i5 650 cu Intel® Core™ 2 Duo E6400, cu ajutorul benchmark-ului PCMark* Vantage – scor de ansamblu.