Prima platformă completă, de ultimă generaţie, „SPIDER”, de la AMD

Redefinind standardele pieţei hardware pentru entuziaşti, AMD a lansat noua sa platformă, cunoscută sub numele de cod "Spider", echipată cu primul procesor quad-core veritabil şi oferind suport pentru procesare grafică scalabilă, sub deviza „The Ultimate Visual Experience™” (Experienţa Vizuală Desăvârşită). Platforma AMD Spider îmbină noile procesoare quad-core AMD Phenom™ cu unităţile de procesare grafică din seria ATI Radeon™ HD 3800, compatibile cu specificaţiile DirectX® 10.1, şi cu chipseturile AMD din seria 7, care beneficiază de suport CrossFireX™ şi de software-ul AMD OverDrive™. Platforma AMD Spider este un important pas înainte pe calea către Procesare Accelerată, viziunea AMD de accelerare la nivel de platformă, prin folosirea co-procesoarelor.

„AMD este singura companie care are obiectivul de a oferi Experienţa Vizuală Desăvârşită, pe toate ecranele din viaţa dumneavoastră", a declarat Dirk Meyer, Preşedinte şi CEO al AMD. „Platforma AMD Spider întruchipează abordarea noastră axată pe inovaţia la nivel de platfomă şi oferă o experienţă de procesare foarte avansată, cu o multitudine de funcţii. Hotărârea noastră de a promova arhitecturi optimizate pentru consum redus de energie şi calitatea excepţională a proceselor noastre de fabricaţie oferă valori fără precedent ale indicelui performanţă pe watt la un preţ extraordinar, permiţând accesul unui număr mare de utilizatori la platforme construite pentru entuziaşti”.

                       

Platforma AMD Spider aduce cu sine un nou nivel al procesării pentru entuziaşti, oferind cea mai sofisticată platformă multi-GPU, prin intermediul tehnologiei ATI CrossFireX. Combinaţia dintre procesoarele grafice ATI Radeon HD 3800 cu consum redus de energie, fabricate în tehnologia de 55 nm, lăţimea de bandă mai mare a standardului PCI Express® 2.0 şi tehnologia  HyperTransport™ 3.0 oferă puterea de procesare optimă pentru o experienţă scalabilă HD multi-GPU. Inovaţiile incluse de AMD în procesul de proiectare şi fabricare au permis ca platforma AMD Spider să poată accepta cu uşurinţă până la trei sau patru procesoare grafice, obţinând astfel un adevărat supercomputer pentru jocuri.

 

 Lider de piaţă în tehnologia HD


AMD livrează singura platformă echipată cu tehnologii de nouă generaţie, devenite standard la nivelul întregii industrii, pentru a oferi o lăţime de bandă şi o stabilitate fără egal la decodarea materialului HD de nouă generaţie. Beneficiind de tehnologia HyperTransport 3.0, procesoarele AMD Phenom dispun de cea mai mare lăţime de bandă existentă în momentul de faţă pentru comunicarea cu sistemul, de până la 14.4 GB/secundă. În combinaţie cu lăţimea de bandă suplimentară oferită de chipseturile şi unităţile GPU de la AMD, compatibile PCI Express 2.0, platforma AMD Spider are la dispoziţie lăţimea de bandă maximă, pentru a reda cursiv materialul video 1080P, precum şi interfeţe îmbunătăţite pentru unităţile de disc şi pentru reţea. Fiind singurele procesoare quad-core veritabile şi beneficiind de o infrastructură flexibilă, oferită de socket-ul AM2+, procesoarele AMD sunt proiectate pentru a fi compatibile cu tehnologiile de 65 nm şi 45 nm folosite în noile procesoare AMD Phenom, pentru a oferi creşteri importante de performanţă.

Pasionaţii de material video se pot bucura de material HD la cea mai bună calitate disponibilă pe piaţă, cu ajutorul platformei AMD Spider, prin adăugarea excelentelor capacităţi de procesare vizuală ale plăcilor video din seria ATI Radeon HD 3800. Calitatea ieşită din comun a imaginii şi redarea cu consum redus de energie devin posibile prin intermediul tehnologiei ATI Avivo™ HD şi al Decodorului Video Unificat (UVD). Introducerea modulului UVD asigură o eficienţă şi o calitate a imaginii cu totul excepţionale la decodarea HD-DVD şi Blu-ray, atât pentru codecul H.264, cât şi pentru VC-1. Jocurile şi divertismentul pe ecrane mari devin uşor de implementat, mulţumită opţiunii de conectare îmbunătăţită prin HDMI cu suport HDCP şi audio pentru HDMI video.

 

 Performanţă scalabilă a platformei.


Platforma AMD Spider oferă un nou nivel de scalabilitate a platformelor pentru entuziaşti, cu opţiuni multiple de upgrade, care permit creşterea performanţei şi a compatibilităţii, în configuraţii care pot oferi o putere de procesare de până la doi teraflops, prin utilizarea a patru procesoare grafice. Designul multi-core al procesorelor quad-core AMD Phenom, bazate pe arhitectura Direct Connect, cuprinde un controller de memorie integrat, proiectat pentru a oferi suport pentru memorii cu viteze până la DDR2 1066, unităţi de calcul în virgulă mobilă pe 128 biţi şi tehnologia AMD Balanced Smart Cache, pentru un acces mai rapid la memorie şi un cache L3 shared, pentru performanţe de vârf în aplicaţii software multi-threaded .

Chipseturile AMD din seria 7 introduc în premieră cea mai nouă tehnologie ATI CrossFireX, un nou standard de performanţă pentru platforme multi-GPU scalabile, oferind suport pentru trei sau patru procesoare grafice din seria ATI Radeon HD 3800, pentru posibilităţi extraordinare de upgrade şi performanţă în aplicaţii DirectX 10.1, oferite de singura soluţie cu trei şi patru unităţi GPU disponibilă pentru Microsoft Windows Vista®, la nivelul întregii industrii. Chipseturile AMD din seria 7 oferă suport pentru până la patru procesoare grafice şi 42 de canale PCI Express, oferind performanţe şi posibilităţi de upgrade maxime pentru gameri. Chipseturile AMD din seria 7 pot oferi cele mai bune performanţe posibile pe o platformă personalizată pentru entuziaşti, prin intermediul software-ului AMD OverDrive, cea mai puternică şi mai intuitivă aplicaţie Windows pentru ajustarea performanţei sistemului. Prin intermediul unei interfeţe simple care rulează sub sistemul de operare Windows, AMD OverDrive poate satisface nevoile unor categorii foarte diferite de utilizatori interesaţi de performanţă, de la cei pasionaţi de overclocking la gameri. În plus, setările AMD AutoXpress™ pot îmbunătăţi performanţele sistemului, atunci când sunt cuplate cu module de memorie high-end, plăci grafice Radeon şi procesoare quad-core AMD Phenom.

 

 Consum redus de energie


Platformele AMD Spider, cu performanţe ridicate şi consum redus de energie, pot oferi cel mai bun indice performanţă pe watt din întreaga industrie, prin folosirea procesoarelor AMD Phenom cu consum redus de energie, pentru o experienţă superioară de procesare, a chipseturilor AMD din seria 7, pentru entuziaşti, fabricate în tehnologia de 65 nm şi cu consum redus de energie, şi a soluţiilor grafice ATI Radeon HD 3800, fabricate în tehnologia de 55 nm, cu un consum redus şi performanţe ridicate.  Platforma AMD Spider include o listă fără precedent de premiere tehnologice în domeniul tehnologiei IT, cu un accent deosebit pe consumul de energie, incluzând: ATI PowerPlay™, tehnologia Cool’n’Quiet™ 2.0, suport pentru Microsoft DirectX 10.1, tehnologia HyperTransport 3.0 şi interfaţa PCI Express 2.0.

Într-o nouă iniţiativă de măsurare a consumului real de energie al procesoarelor, AMD a evaluat utilizatori casnici şi comerciali, pentru a înţelege cu precizie tiparele de utilizare ale acestora. AMD a măsurat consumul de energie pentru aceste tipare de utilizare şi a descoperit că procesoarele AMD Phenom  cu tehnologie Cool’n’Quiet 2.0, care au un TDP oficial de 95 W, consumă în medie 32 W în aplicaţii pentru utilizatori casnici şi 29 W în scenarii de utilizare în medii comerciale. Pentru informaţii suplimentare despre consumul de energie al procesoarelor şi platformelor AMD, vizitaţi www.amd.com/coolnquiet.

Funcţiile avansate includ tehnologia AMD CoolCore™, suport pentru modele de plăci de bază cu control separat al voltajului fiecărui nucleu şi posibilitatea de a stabili individual frecvenţa fiecărui nucleu. Chipseturile AMD din seria 7 sunt fabricate în tehnologia de 65 nm, o premieră pentru chipseturi. Cu un TDP de circa 10-12 waţi, chipseturile din seria 7 oferă economii record de energie, permiţând utilizatorilor să aloce mai multe resurse performanţei sistemului. În urma unei treceri ireproşabile la tehnologia de 55 nm, plăcile grafice ATI Radeon HD 3800 pot oferi un indice performanţă pe watt de peste două ori mai bun decât al precedentei generaţii de soluţii grafice de la AMD. În plus, tehnologia ATI PowerPlay pentru sisteme desktop permite ajustarea automată a consumului de energie, pentru a creşte eficienţa unităţii GPU în condiţii de solicitare moderată sau în stare idle. Toate aceste funţii contribuie la optimizarea utilizării energiei, permiţând o eficienţă mai mare, un consum mai redus de energie şi o operare silenţioasă.

„Pe piaţa actuală a PC-urilor, consumatorii cer din ce în ce mai mult performanţe de vârf cu tehnologie multi-core şi o experienţă multimedia HD cât mai realistă”, a declarat Toni Duboise, analist principal la Current Analysis West. „Platformele cu funcţii care permit performanţe îmbunătăţite şi un indice performanţă pe watt mai bun, precum platforma Spider de la AMD, reprezintă un mare avantaj pentru consumatori.”