AMD învinge Intel în 36 din 57 de teste de utilizare eficientă a energiei, efectuate de Neal Nelson

Teste recente efectuate de Neal Nelson & Associates, o firmă independentă de consultanţă în domeniul performanţei computerelor, au relevat că, în 36 din cele 57 de cazuri testate, un server bazat pe AMD Opteron oferă o utilizare mai eficientă a energiei decât un server bazat pe Intel Xeon, cu o configuraţie similară.

Testele au fost efectuate pe servere cu 2, 4, 6 şi 8 GB de memorie RAM, la diferite niveluri de solicitare în timpul procesării tranzacţiilor. Rezultatele arată că, pentru anumite configuraţii şi la anumite niveluri de solicitare, serverul bazat pe Intel Xeon a oferit o eficienţă de la 2,4 la 11,7% mai mare în utilizarea energiei, iar în alte cazuri serverul bazat pe AMD Opteron a avut o eficienţă de la 9,2 la 23,1% mai mare. În plus, în stare idle, când niciunul dintre sisteme nu procesa tranzacţii, serverul AMD a avut o eficienţă între 30,4 şi 53,1% mai mare în utilizarea energiei.

Consumul de energie în stare idle are o semnificaţie deosebită, deoarece multe servere petrec majoritatea timpului aşteptând să fie solicitate. Un comunicat de presă al IBM, din 16 noiembrie 2006 (1) citează un raport al Grupului Robert Frances (2), care susţine că, în medie, serverele din centre de date sunt în stare idle între 80 şi 85% din timp

Alte observaţii care pot fi făcute pe baza testului includ: 1) configuraţiile cu mai multă memorie RAM oferă atât performanţe superioare, cât şi o eficienţă mai mare în utilizarea energiei, 2) eficienţa procesoarelor Intel în utilizarea energiei descreşte o dată cu creşterea cantităţii de memorie, 3) Avantajele AMD în utilizarea eficientă a energiei cresc o dată cu creşterea cantităţii de memorie, 4) pentru calcule primare, Xeon are performanţe maxime cu 8,0 până la 14,0% mai mari şi 5) pentru aplicaţii care solicită în principal hard diskurile, Opteron oferă performanţe maxime cu 11,3 până la 19,4% mai mari. 

Rezultatele acestor teste au fost colectate de cea de-a doua generaţie a aplicaţiei de măsurare a eficienţei în utilizarea energiei pentru servere, pusă la punct de Neal Nelson. Acest test este un program tip benchmark care rulează în mod client; tranzacţiile pe Internet sunt procesate de un server configurat cu SUSE Linux Enterprise Server de la Novell, software web server Apache2 şi baza de date relaţională MySQL . Aplicaţia supune serverul la mai multe niveluri de solicitare, raportează consumul de energie la fiecare nivel de solicitare şi oferă comparaţii relevante între consumurile de putere ale serverelor.

Aceste teste nu au fost finanţate sau sponsorizate de nicio companie sau grup. Neal Nelson a efectuat aceste teste ca răspuns la o declaraţie făcută de  Paul Otellini, Directorul General al companiei Intel, în data de 18 iulie 2007, în cadrul unei conferinţe telefonice a analiştilor. În timpul acelei conferinţe, dl. Otellini a făcut referire la „avansul Intel în domeniul utilizării eficiente a energiei”.  Neal Nelson a decis să utilizeze setul de teste al companiei sale pentru a stabili dacă Intel are cu adevărat un avans în materie de utilizare eficientă a energiei. „Se pare că declaraţia dlui. Otellini nu este confirmată de rezultatele testelor”, a observat Nelson.

Firma lui Nelson are o tradiţie lungă de consultanţă în domeniul procesării datelor, lucrând cu unii dintre cei mai mari clienţi care operează computere la nivel mondial, inclusiv Armata şi Marina Militară a Statelor Unite, administraţia financiară, McDonalds, WalMart şi Federal Express. Laboratorul de testare Nelson este disponibil pentru utilizatori comerciali şi guvernamentali care doresc teste independente de performanţă a computerelor.