WikiLeaks, temă predilectă pentru mesajele spam lansate la sfârşitul anului trecut

        CUMPARATI

 

WikiLeaks, temă predilectă pentru mesajele spam lansate la sfârşitul anului trecut

Experţii Kaspersky Lab au redactat raportul atacurilor de tip spam pentru luna decembrie a anului 2010, afirmând că spammerii au exploatat interesul publicului pentru scandalul WikiLeaks, dar s-au folosit şi de contextul dat de Crăciun şi sărbătoarea Anului Nou.     

Kaspersky Lab a înregistrat un număr semnificativ de mesaje spam care îndemnau utilizatorii să răspândească link-uri WikiLeaks în numele democraţiei. În plus, spammerii au integrat numele WikiLeaks în textele de fundal din mail-uri şi în link-uri pentru a evita detecţia de către filtrele anti-spam. Mesajele trimise conţineau citate preluate de pe site sau ştiri despre acesta.

În luna decembrie 2010, India s-a aflat pe primul loc în topul ţărilor care răspândesc mesaje spam, cu un volum de trafic de 9,9% din totalul acestora. Pe locul doi s-a aflat Rusia (8,5%), urmată de Italia (4,8%), Vietnam (4,7%) şi Brazilia (4,4%). Cantitatea de spam venită din Europa de Vest a scăzut cu 1,6%, ţările fruntaşe din această regiune fiind Marea Britanie (4,3%), Franţa (2,2%) şi Germania (1,8%). În 1,75% dintre mesajele spam au fost identificate ataşamente malware, o creştere cu 0,15% faţă de luna noiembrie a anului trecut.

Lupta autorităţilor cu reţelele de tip botnet a continuat şi în decembrie 2010, cu proceduri iniţiate în SUA în cazul cetăţeanului rus Oleg Nikolaenko, suspect pentru crearea şi administrarea reţelei-zombie Mega-D, cunoscută şi drept Ozdok. Botnet-ul era folosit pentru distribuirea de mesaje spam publicitare la medicamente şi produse contrafăcute. Se presupune că această reţea avea capacitatea, în perioada de eficienţă maximă, să distribuie până la 30-35% din spam-ul mondial.

„În această perioadă a anului, mesajele spam fac referiri cu precădere la Crăciun şi Anul Nou, dar finalul lui 2010 a adus un subiect nou pe agenda spammer-ilor – scandalul din spatele WikiLeaks”, spune Maria Namestnikova, Senior Spam Analyst la Kaspersky Lab. „Înainte să înceapă sărbătorile de iarnă am observat o scădere a volumului de spam la nivel mondial. Acesta este un fenomen sezonier – la fiecare sfârşit de an numărul mesajelor nesolicitate scade semnificativ datorită închiderii unor reţele de tip botnet”, încheie Namestnikova.

Versiunea completă a raportului privind atacurile spam în luna decembrie 2010 poate fi accesată aici:

http://www.securelist.com/en/analysis/204792158/Spam_report_December_2010

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.